Sopimus pohjoismaisesta puolustusteollisesta yhteistyöstä parafoitu Oslossa

Suomen, Ruotsin ja Norjan edustajat vahvistivat 24. huhtikuuta Oslossa puolustusteollista yhteistyötä koskevan sopimuksen sisällön. Sopimus on tarkoitus allekirjoittaa kesäkuun alussa, ja se edellyttää eduskunnan hyväksyntää. Tanskan mukaantulo sopimukseen jäi vielä avoimeksi.

Sopimuksessa hallitukset turvaavat sen piiriin kuuluvien tuotteiden huoltovarmuuden ja saatavuuden keskinäisesti myös erityyppisissä kriisitilanteissa samalla kun sopimus mahdollistaa kilpailukykyisen tuotannon järjestämisen kyseisellä teollisuuden alalla ao. pohjoismaiden välillä. Sopimuksessa sovitaan myös siitä, millä tavalla useammassa pohjoismaassa tapahtuvassa tuotannossa huolehditaan tasapainoisista toimituksista ilman tiukkaa vastaostovelvoitusta. Sopimuksessa ei puututa sen piiriin kuuluvan teollisuustuotannon markkinaedellytyksiin.

Pohjoismaiden hallitusten tuki käynnissä oleville puolustusteollisuuden järjestelyille edellyttää sopimuksen mukaisesti, että hallitukset noudattavat vientilupapolitiikassaan yhtenäisiä käytäntöjä, jotka luovat edellytyksiä pitkäjänteiselle tuotannolle. Vientilupien osalta käytännöt perustuvat paljolti EU:n asevientikäyttäytymissäännöstön kriteereille ja kansainvälisesti hyväksyttyjen vientirajoitusten, erityisesti YK:n turvallisuusneuvoston, EU:n ja Etyjin päätösten noudattamiselle.

Vuosi sitten aloitettujen sopimusneuvottelujen taustana oli pohjoismaisen kilpailukykyisen teollisuuden toimintaedellytysten turvaaminen ja EU-maiden piirissä tapahtuva keskustelu puolustusteollisen yhteistyön kehittämisestä.

Sopimus kattaa ensivaiheessa pohjoismaisen Nammo As:n ammustuotannon, jonka tuotantolaitokset Suomessa (Nammo Lapua OY) ovat Lapualla, Vihtavuorella ja Leppävirralla. Suomalainen Patria Industries omistaa Nammo As:sta 27,5 %.


Lisätietoja: ulkoasianneuvos Esko Kiuru, ulkoministeriö, puh. 09 - 1341 5732