Hundraåriga Finland får en egen meny

Hundraåriga Finland får en egen meny

Pressmeddelande 153/2016
23.8.2016

Finlands hundraårsjubileum till ära har det tagits fram en egen meny som kommer att serveras vid de finländska utlandsbeskickningarna under jubileumsåret 2017.

Den rena finska naturen och dess gåvor finns med i alla maträtter, från viltväxande mat till spannmål. Planeringen har uppmärksammat vår långa mat- och dryckeskultur och de finska smakerna. Menyn är planerad av köksmästararna Kim Palhus och Arto Rastas.

Menyn offentliggjordes i samband med ambassadörsmötet den 24 augusti 2016 vid en lunch med Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK som värd. Menyn tillreddes av kockarna på Finlands utlandsbeskickningar som i en vecka går på kurs i Helsingfors.

Finland 100-menyn går att variera på många sätt

Festmenyn är planerad så att den låter sig göras i olika kulturmiljöer och olika länder, där tillgången på råvaror kan variera, säger Arto Rastas. Finland 100-menyn får folk att äta tillsammans och för samtidigt ut budskapet om den finländska mat- och dryckeskulturen i världen.

På menyn finns också hors-d'œuvre som avnjuts med mjöd. Förrätten kombinerar förfinade smaker som är kära och välbekanta för finländarna. Förrättens lax är först gravad och sedan aromiserad med en emulsion tillredd av tjärpastiller. Fisken serveras med grön potatissallad, skakgurka och rödbetspuré. Huvudrättens ingredienser består av ytterfilé av lamm, havrefyllda kåldolmar och lammkorv kryddad med tallstrunt. Mörk kryddpepparsås avrundar helheten.

”Den här festmenyn ger en bra grund som både professionella och hemkockar kan variera för olika tillfällen och årstider. Den inspirerar till intressanta mathistorier och diskussioner kring de gemensamma borden”, berättar Kim Palhus.

Hundraåriga Finland firas vid gemensamma bord

Finlands hundraårsjubileum samlar alla runt god finländsk mat. MTK och ELO-stiftelsen, d.v.s. stiftelsen för finländsk matkultur, har redan i ett års tid samlat den finländska matkulturens aktörer kring ett och samma bord i Finland 100-jubileumsprojektet #syödäänyhdessä (#ätatillsammans).

Utrikesministeriet för aktivt vidare mat- och dryckeskulturbudskapet med hjälp av matdiplomati. ”Mat och dryck från Finland en förträfflig exportprodukt där vi har stora möjligheter”, säger Finland 100-ambassadören Pekka Huhtaniemi. Tillsammans gör vi också Finland 100-menyn bekant.

Nu ska alla kocka!

Menyn Finland 100 går lätt att variera för olika tillställningar. Rätterna kan bjudas både hemma och vid stora representationstillställningar. Också recepten ingår i undervisningsvideon om hur maträtterna i menyn ska tillredas. Skapa feststämning genom att laga Finland 100-menyn hemma i goda vänners lag och och utlys en skål för hundraåriga Finland! Du kan njuta av läckra hors-d'œuvre eller tillaga hela menyn och samtidigt bli förtrogen med den finska matens själ.

Finland 100-menyn

  • Finska munsbitar: Rimmad nötfilé, havtornssylt; Skogssvampssallad på rågchips; Pepparrotsmousse och rökt mujka, forellrom; Lingonbulle

  • Tjärmarinerad lax, dillgurka och grön potatissallad

  • Ytterfilé av lamm, havrefyllda kåldolmar, lammkorv och kryddpepparsås

  • Britatårta

Videolänkar: https://www.youtube.com/playlist?list=PLuucpJS3Ow1qmgaH4LC7PJpTRvum8yosz

Portionsbilder:  https://www.flickr.com/photos/ulkoministerio/

För mera information:
Finland 100-menyn: Kim Palhus, tfn 040 744 0373, kim.palhus@tarinapata.fi

Finland 100-evenemang, matdiplomati:  ambassadör Pekka Huhtaniemi, tfn 0295 351 110, pekka.huhtaniemi@formin.fi

Finländsk mat: Anni-Mari Syväniemi, matkulturombud, MTK, tfn 050 511 8909, anni-mari.syvaniemi@mtk.fi

Tässä palvelussa myös