Riippumaton selvitys häirintätapausten hoitamisesta

Riippumaton selvitys häirintätapausten hoitamisesta

Ulkoministeri Timo Soini ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen ovat päättäneet teettää riippumattoman selvityksen häirintätapauksien hoitamisesta ulkoministeriössä.

”Suhtaudumme erittäin vakavasti epäasialliseen käytökseen. Ulkoministeriön ja edustustojen on oltava työntekijöille turvallinen työpaikka. Koska työnantajan ja työntekijäjärjestöjen välillä näyttää olevan erimielisyyksiä siitä, miten häirintätapauksia ulkoministeriössä hoidetaan, olemme päättäneet teettää riippumattoman selvityksen”, kertovat ministerit.

”Ministereinä haluamme, että ulkoministeriössä vallitsee kaikkia työyhteisön jäseniä kunnioittava ilmapiiri. Olemme tukeneet tämän tavoitteen toteutumista osallistumalla tänä keväänä Työelämä 2020 - Häirinnästä vapaa työpaikka -kampanjaan. Jokaisen tulee voida tehdä työtään ilman fyysisen tai henkisen väkivallan uhkaa, sekä olla ylpeä työstään ilman häirintää tai vähättelyä.

Ministeriössä noudatettavassa Hyvän työyhteisön oppaassa ja sen korvaavassa, kesäkuun alussa voimaan tulleessa valtioneuvoston yhteisessä ns. Varhaisen tuen mallissa (VARTU) on yksityiskohtaiset ohjeet siitä, miten häirintäilmoituksia käsitellään.

Osapuolten oikeusturvan vuoksi on tärkeää tutkia kaikki esille nousseet tapaukset. Kaikki häirintätapaukset otetaan vakavasti ja käsitellään yksityistä koskevina, luottamuksellisina asioina. Emme hyväksy minkäänlaista epäasiallista kohtelua.

Hyvän työilmapiirin edistäminen on koko työyhteisön vastuulla. Erityisesti johdolla on tärkeä rooli ja vastuu tasa-arvoisen ja turvallisen työympäristön luomisessa.”

Lisätietoja: ulkoministerin kabinettipäällikkö Raili Lahnalampi, puh. +358 50 550 7546 ja ulkomaankauppa- ja kehitysministerin erityisavustaja Juha Kirstilä, puh. +358 40 552 8200.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi