Kampanjen Res smart presenterar finländares favoritdestinationer

Resesäkerhet: Kampanjen Res smart presenterar finländares favoritdestinationer

Pressmeddelande 114/2017
19.6.2017

I utrikesministeriets och Madventures nya bloggserie presenteras resedestinationer som intresserar finländare ur resesäkerhetssynvinkel.

Res smart är en fortsättning på Madventures-gruppens korrespondentbloggserie och nu är det äventyraren Marinella Himari med bloggen Kaukokaipuu som inleder sitt uppdrag som ambassadör för resesäkerheten.

På utrikesministeriets webbplats resesäkerhet publiceras utöver bloggen en kort infovideo om varje land som ingår i serien Res smart och den videon går det enkelt att titta på.

Det första landet som presenteras är de finländska turisternas favoritmål Spanien. Enligt Statistikcentralen gjorde finländarna över 860 000 resor till Spanien år 2016.

Finländarna använde sig också av utrikesministeriets hjälp i Spanien oftare än i något annat land i fjol. Res smart erbjuder ett lätt infopaket med vilket man kan undvika de allmännaste problemsituationerna.

Under sommaren besöks också Indonesien i bloggserien. Det är ett av de turistländer som snabbt ökar i popularitet.

För serien har utrikesministeriets erfarna konsuler intervjuats. Till dem vänder sig finländarna i olika problemsituationer ute i världen – över 55 000 gånger i fjol.  Det mest typiska skälet till att man tar kontakt med konsuln är år efter år att passet har försvunnit, men också de lokala reglerna kan komma som en överraskning. För serien har det därför valts sådana resedestinationer, där det händer och sker också ur konsulns synvinkel.

Bloggare Marinella Himari påminner om att den som har förberett sig väl för resan sannolikt mera sällan råkar ut för tråkiga överraskningar. ”Fastän jag har ett tiotal år på resande fot och hundratusentals kilometer bakom mig, har jag lyckligtvis sällan råkat ut för tråkigheter under mina resor”, säger Himari.

Ytterligare information om utrikesministeriets resesäkerhetstjänster:

  • 4xR: reseanmälan, reseförsäkring, resemeddelanden, resedokument
  • Utrikesministeriet tjänster för resenärer i mobilen
  • Nätkonsuln på Facebook

Ytterligare information: Heli Pietilä, innehålls- och kommunikationsexpert, enheten för aktualitetskommunikation, tfn 0295 351 422