Rauhanvälityksen erityisedustaja Urpilainen: EU:n rauhanvälitystyön kehittäminen on ajankohtaista

Rauhanvälityksen erityisedustaja Urpilainen: EU:n rauhanvälitystyön kehittäminen on ajankohtaista

Ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustajan, kansanedustaja Jutta Urpilaisen mukaan EU:n rauhanvälitys- ja konfliktienehkäisytyön kehittäminen on ajankohtaista, kun EU:n välitystyötä ja dialogeja koskevan konseptin hyväksymisestä on kulunut kymmenen vuotta. Urpilainen osallistui ulkoministeri Timo Soinin kanssa epäviralliseen ministeritason rauhanvälitysaamiaiseen Brysselissä.

”Oli hyvä, että keskustelumme keskittyi nuorten rooliin rauhanvälityksessä ja konfliktinehkäisyyn Afrikassa. Konkreettisena jatkoajatuksena näen, että joissakin hauraissa valtioissa EU-edustustot voisivat kokeilla nuorten kuulemista osana rauhan- tai dialogiprosessia”, Urpilainen totesi.

Hän toivoi myös sitä, että EU-maat harkitsisivat Suomen tapaan kansallisen toimintaohjelman laatimista ja parhaiden käytäntöjen jakamista nuorten osallistumisen edistämiseksi.

Myös EU:n rauhanvälitystuen kehittäminen oli esillä. ”Kymmenen vuotta sitten hyväksytty välitystyötä ja dialogeja koskeva konsepti on edelleen pätevä, mutta sen täydentämistä ja päivittämistä kannattaisi harkita. On tärkeää, että rauhanvälitystuen rakenteet ja resurssit tukevat sitä, että EU on varteenotettava toimija rauhanprosesseissa. Valmistelua voisi edistää esimerkiksi järjestämällä Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella aihetta pohtivan retriitin ja keskustelemalla aiheesta EU:n rauhanvälityksen ystäväryhmässä”, Urpilainen ehdotti.

Lisäksi Urpilainen pohti mahdollisuutta rauhanvälitysaiheiden säännöllisempään käsittelyyn neuvoston työryhmätasolla ja ulkoasiainneuvostossa käytävään keskusteluun, jolle sopivan ajankohdan arviointi on hänen mukaansa ulkosuhdehallinnon käsissä.

Lisätietoa: Jutta Urpilaisen avustaja Kirsi Airio, puh. 050 574 1729, kirsi.airio@eduskunta.fi