Arbetsgruppen för revidering av lagen om fredsbevarande verksamhet avlät sitt betänkande

Pressmeddelande 146/2005
10.5.2005


Arbetsgruppen för revidering av lagen om fredsbevarande verksamhet avlät sitt enhälliga betänkande till utrikesminister Erkki Tuomioja tisdagen den 10 maj.

Arbetsgruppen hade i uppgift att utreda behovet av en revidering av lagen om fredsbevarande verksamhet och övrig lagstiftning som anknyter till den samt att utarbeta ett förslag till ändring av lagstiftningen. Orsaken till att denna arbetsgrupp tillsattes var framför allt de senaste årens förändringar i det internationella krishanteringssamarbetet. Att EU:s internationella krishanteringsverksamhet byggts ut som en del av den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken har varit det viktigaste ur finskt perspektiv. Ett fullödigt deltagande i det internationella krishanteringssamarbetet och särskilt i arbetet angående Europeiska unionens snabba insatser har föranlett en granskning av Finlands lagstiftning för att kartlägga revideringsbehovet.

Enligt arbetsgruppens betänkande skall den nuvarande lagen om fredsbevarande verksamhet ersättas med en lag om militär krishantering. Syftet med denna totalrevidering är att beakta utvecklingen inom den internationella krishanteringsverksamheten, så att Finland även i framtiden skall kunna delta i krishanteringsinsatser fullt ut, framför allt inom ramen för Förenta nationerna, Europeiska unionen och Nordatlantiska fördragsorganisationens partnerskap för fred.

Enligt betänkandet bör Finland, då landet fattar beslut om deltagande, även framdeles beakta folkrättens bestämmelser och särskilt de ändamål och grundsatser som lagts fast i Förenta nationernas stadga. I förslaget beaktas dels den ställning som FN:s säkerhetsråd har vad gäller bemyndigande av andra organisationers insatser, dels möjligheten att en insats även kan genomföras av någon annan internationell organisation eller grupp av länder, utöver av FN. I regel kommer de insatser som Finland deltar i att ha mandat av FN:s säkerhetsråd även i framtiden. Undantagsvis kommer Finland att kunna delta även i sådana insatser som FN:s säkerhetsråd inte har beslutat om.

I arbetsgruppens betänkande föreslås inga ändringar i det nuvarande nationella beslutsförfarandet där republikens president beslutar om Finlands deltagande på framställning av statsrådet och där statsrådet skall höra riksdagen under arbetet med framställningen. Arbetsgruppen föreslår att statsrådet skall höra hela riksdagen genom att avlåta en redogörelse innan beslutet föredras för republikens president, om det är fråga om deltagande i militärt särskilt krävande insatser eller insatser som inte har mandat från FN:s säkerhetsråd. I övriga fall skall riksdagens utrikesutskott höras. Det föreslås även att man skall frångå det nuvarande systemet där valet mellan en redogörelse och hörande av utrikesutskottet skall göras uteslutande på basis av de befogenheter att bruka maktmedel som fastställts för styrkan. Vid beslut om ett mycket begränsat deltagande, högst tio personer, skall riksdagens utrikesutskott endast informeras.

Arbetsgruppen föreslår dessutom ett förfarande som effektiverar beslutsfattandet om EU:s snabbinsatsstyrkor. Det föreslås att republikens president beslutar både om att styrkan skall försättas i förhöjd beredskap och om att den skall sändas ut i ett krishanteringsuppdrag. Statsrådet skall härvid höra riksdagen genom att avlåta en redogörelse redan i det skede då den finländska krishanteringsstyrkan försätts i förhöjd beredskap. Då beslutet om att sända ut styrkan fattas skall statsrådet höra riksdagens utrikesutskott.

Arbetsgruppens förslag innehåller även en ny bestämmelse om soldaternas rätt att bruka maktmedel då de deltar i krishanteringsuppdrag samt om justering av krishanteringspersonalens förbindelse- och utbildningssystem så att Finland kan delta i bildandet av EU:s snabbinsatsstyrkor.

Närmare upplysningar: utrikesministeriets politiska understatssekreterare Markus Lyra, tfn 09 160 55030, och överdirektör Pauli Järvenpää vid försvarsministeriets försvarspolitiska avdelning, tfn 09 160 88140.















Betänkandet (på finska)

ulko- ja turvallisuuspolitiikka