Raportit rajaesteiden poistamisesta Suomen sekä Ruotsin ja Norjan välillä luovutettiin ulkomaankauppaministereille

Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi ja Ruotsin kauppaministeri Leif Pagrotsky ottivat Pohjoismaiden Neuvoston 53. istunnon yhteydessä Kööpenhaminassa tänään vastaan työryhmäraportin, jossa pyrittiin löytämään keinoja rajaesteiden poistamiseksi Suomen ja Ruotsin väliltä. Samalla vastaava raportti Suomen ja Norjan osalta luovutettiin ministeri Sasille ja Norjan ulkomaankauppaministeri Jan Petersenille.

Pohjoismailla on jo useiden vuosien ajan ollut käynnissä keskinäisiä projekteja, joiden päämääränä on ollut rajaesteiden vähentäminen, raja-alueiden elinvoimaisuuden tukeminen ja Pohjoismaiden yhdentymiskehityksen edistäminen. Projektit täydentävät muuta pohjoismaista yhteistyötä ja liittyvät erityisesti säädösten, toimintatapojen ja hallintokäytäntöjen yksinkertaistamiseen.

Suomen ja Ruotsin välillä on monissa merkittävissä kysymyksissä saavutettu ratkaisuja, esimerkkeinä koneiden katsastussäännöt ja kuljettajalupa-asiat, nostoraksien kestävyysvaatimukset, moottorikelkkojen tekniset vaatimukset ja laivojen muonituskäytäntö. Agentuurikysymystä valvomaan on asetettu erityinen ruotsalais-ahvenanmaalainen työryhmä, ja rajatulliyhteistyötä Tukholman alueen ja Ahvenanmaan välillä on laajennettu.

Ministerit ilmaisivat tyytyväisyytensä edistymisestä yhdentymisasioissa. Vaikka Pohjoismaat ovat asiassa ehtineet pitkälle, työtä moitteettomasti toimivan pohjoismaisen kotimarkkina-alueen luomiseksi riittää edelleen. Ministerit ovat yksimielisiä siitä, että yhdentymisen edistämisen tulee jatkossakin säilyttää keskeinen asemansa pohjoismaisessa yhteistyössä.

Suomalais-norjalainen työryhmä on myös käynyt kattavia neuvotteluja rajaesteiden poistamiseksi niin keskuksissa kuin raja-alueillakin. Ministerit Sasi ja Petersen katsoivat raportin osoittavan, että Suomen ja Norjan välinen rajan ylittävä yhteistyö on laajamittaista ja hyvää. Suomalaiset näkevät suurimpana ongelmanaan väestön vähenemisen raja-alueilta. Norjalaiset katsovat tärkeäksi rajat ylittävän kulttuurivaihdon ja kansalaisyhteyksien kehittämisen. Vaikka konkreettiset rajaesteet ovatkin vähäisiä, ne aiheuttavat elinkeinoelämälle, viranomaisille ja kansalaisille todellisia, konkreettisia ongelmia. Työryhmän raportin mukaan ongelmia esiintyy eniten esimerkiksi liikenneyhteyksissä, elinkeinoelämässä sekä kulttuuri-, media- ja koulutusyhteistyössä.

Ministerit kehottivat vastuuviranomaisia ryhtymään konkreettisiin toimenpiteisiin työryhmän selonteon perusteella rajaesteiden vähentämiseksi edelleen Suomen ja Norjan väliltä. Heidän mukaansa useimmat olemassa olevista ongelmista ovat ratkaistavissa suhteellisen nopeasti ja joustavasti.

Yhdentymisen edistäminen Suomen ja Ruotsin välillä: seurantaraportti 30.10.2001 (rft, 60kb) (avautuu uuteen ikkunaan)

Yhdentymisen edistäminen Suomen ja Norjan välillä: seurantaraportti 30.10.2001 (rft, 1819kb) (avautuu uuteen ikkunaan)

Lisätietoja: Länsi-Euroopan yksikön päällikkö Pauli Mäkelä, ulkoministeriö, puh 040 721 1846, 09 1341 6178