Uttalande från ordförandeskapet på Europeiska unionens vägnar om valet i Demokratiska republiken Kongo

Pressmeddelande 278/2006
4.8.2006

Europeiska unionen lyckönskar det kongolesiska folket till att fredligt ha lyckats uppfylla sin plikt genom att i mycket stort antal bege sig till valurnorna den 30 juli 2006 för att välja sina framtida ledare. Detta val utgör för Demokratiska republiken Kongo ett stort steg framåt på vägen mot demokrati och upprättande av en rättsstat.

Europeiska unionen uttrycker sin tillfredsställelse med det lugna genomförandet av parlaments- och presidentvalet i Demokratiska republiken Kongo, det första fria och pluralistiska val som hållits på mer än fyrtio år. De få incidenter som har konstaterats har lyckligtvis inte i någon större omfattning påverkat det övergripande genomförandet av valet.

Europeiska unionen lyckönskar ordningsmakten, framför allt den kongolesiska poliskåren, som kunde fullgöra sin uppgift att se till att valet ägde rum under säkra förhållanden, och uppmanar den att modigt fortsätta sitt arbete till dess att hela valprocessen har genomförts.

Europeiska unionen vill tacka OSS, Monuc och Sydafrika, som bidrog till att denna valdag blev framgångsrik genom att klara av de enorma logistiska utmaningarna.

Europeiska unionen noterar de preliminära slutsatserna från Europeiska unionens valobservatörsuppdrag om att valet genomförts väl. Europeiska unionen vädjar till alla kandidater och politiska partier att lösa eventuella valdispyter med hjälp av fredliga förhandlingar och enligt fastställda rättsliga förfaranden.

Europeiska unionen uppmuntrar de nationella och internationella valobservatörsuppdragen samt de politiska partiernas observatörer att fortsätta sitt arbete och genom en oberoende och noggrann utvärdering se till att valresultatet inte kan ifrågasättas.

Europeiska unionen bekräftar sin fasta avsikt att stödja Demokratiska republiken Kongo på vägen mot en demokratisk och stabil framtid.

De anslutande länderna Bulgarien och Rumänien, kandidatländerna Turkiet, Kroatien* och f.d. jugoslaviska republiken Makedonien*, de potentiella kandidatländerna i stabiliserings‑ och associeringsprocessen Bosnien och Hercegovina samt Serbien, Efta- och EES-länderna Island, Liechtenstein och Norge liksom Ukraina och Republiken Moldavien ansluter sig till detta uttalande.

* Kroatien och f.d. jugoslaviska republiken Makedonien omfattas även fortsättningsvis av stabiliserings- och associeringsprocessen.