Uttalande från ordförandeskapet på Europeiska unionens vägnar om situationen i Burundi

Pressmeddelande 290/2006
11.8.2006

EU, som alltid har stött den demokratiska processen i Burundi och som fäster stor vikt vid en harmonisk politisk och ekonomisk utveckling i landet, har med oro tagit del av de upplysningar som Burundis regering lämnade den 4 augusti 2006 om förberedelserna för en statskupp den 30 juni 2006.

EU har noterat de försäkringar som Burundis regering lämnat om att de rättsliga utredningar som nu pågår i detta ärende kommer att ske med fullständigt iakttagande av rättsliga förfaranden, öppenhet och respekt för de mänskliga rättigheterna.

EU har också noterat den burundiska regeringens åtagande att utan dröjsmål informera det internationella samfundet om resultatet av utredningen.

EU uppmanar Burundis regering att lämna upplysningar om påståendena om tortyr, att strikt respektera gällande lagar om frihetsberövande och att, i enlighet med sitt åtagande, garantera att nationella och internationella människorättsorganisationer får fritt tillträde till de personer som är under utredning.

Rent allmänt uppmuntrar EU regeringen att i en anda av nationell enighet, dialog med de olika politiska partierna och samarbete med det civila samhället fortsätta den demokratiska process som påbörjats i Burundi. EU uppmanar också de burundiska myndigheterna att garantera skyddet för de mänskliga rättigheterna, inbegripet yttrande- och tryckfriheten, och att inte äventyra den politiska stabilitet och de insatser som görs för ekonomisk och social återuppbyggnad, för att på så sätt upprätthålla det internationella samfundets förtroende.

De anslutande länderna Bulgarien och Rumänien, kandidatländerna Turkiet, Kroatien* och f.d. jugoslaviska republiken Makedonien*, de potentiella kandidatländerna i stabiliserings- och associeringsprocessen Albanien, Bosnien och Hercegovina, Montenegro samt Serbien, Efta- och EES-länderna Liechtenstein och Norge liksom Ukraina och Republiken Moldavien ansluter sig till detta uttalande.

* Kroatien och f.d. jugoslaviska republiken Makedonien omfattas även fortsättningsvis av stabiliserings- och associeringsprocessen.