Presidentti Niinistö ydinturvahuippukokouksessa: "Kerrankin kansainvälinen yhteisö on lähtenyt liikkeelle etukäteen."

Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 14/2016
1.4.2016

Presidentti Niinistö ydinturvahuippukokouksessa: "Kerrankin kansainvälinen yhteisö on lähtenyt liikkeelle etukäteen."

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui Washingtonissa 31.3. - 1.4.2016 ydinturvaa käsittelevään huippukokoukseen. Kokousta isännöi Yhdysvaltain presidentti Barack Obama.

Huippukokouksen tavoitteena oli vahvistaa kansainvälistä yhteistyötä ydinterrorismin estämiseksi. Kokouksessa käsiteltiin sekä kansallisia toimia että kansainvälisten järjestöjen ja sopimusten roolia ydinturvan parantamisessa. Kokoukseen osallistui yli 50 maan edustajat sekä kansainvälisiä järjestöjä.

Suomi korosti huippukokouksessa erityisesti tiedon jakamisen merkitystä. Presidentin mukaan ydinturvaan liittyvän tiedon ja tiedustelutietojen jakaminen on ensiarvoisen tärkeää ydinterrorismin torjunnassa. "Kukaan ei yksin kykene olemaan selvillä kokonaistilanteesta. Tiedon hankkiminen on äärimmäisen tärkeää." painotti Niinistö. Myös kokouksen jälkeen annetussa yhteisessä julkilausumassa korostettiin tiedonjaon merkitystä. Suomi teki kokouksessa myös aloitteen, joka pyrkii parantamaan maiden kykyä havaita anastettua ydin- tai radioaktiivista ainetta esimerkiksi rajavalvonnassa. Lisäksi Suomi alleviivasi ydinjätehuollon turvallisuuden merkitystä. Suomi on ydinjätehuollon edellekävijä.

Istunnoissa käytyjen keskusteluiden lisäksi presidentti Niinistö piti johdantopuheenvuoron huippukokouksen päättäneessä kriisiskenaarioharjoituksessa.

Kokous oli viimeinen huippukokousten sarjassa, joka alkoi vuonna 2010 Washingtonissa presidentti Obaman aloitteesta. Huippukokouksia on pidetty myös Soulissa 2012 sekä Haagissa 2014. Suomi on ollut kokouksiin kutsuttuna alusta alkaen. Presidentti Niinistö kiitti presidentti Obamaa aloitteesta ja sanoi sen olleen aikaansa edellä. "Kerrankin kansainvälinen yhteisö on lähtenyt liikkeelle etukäteen analysoimaan mahdollisia riskitekijöitä. Yleensä vasta kun tapahtuu, ryhdytään pohtimaan, mitä voitaisiin tehdä." Niinistö sanoi.

Washingtonin huippukokouksen avasi presidentti Obaman isännöimä työillallinen torstai-iltana Valkoisessa talossa. Presidentti Niinistön ohjelmassa oli lisäksi kahdenvälisiä tapaamisia sekä keskusteluita yhdysvaltalaisten tutkimuslaitosten edustajien sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijoiden kanssa.

Kuvia julkaisukäyttöön ladattavissa: https://www.flickr.com/photos/tpkanslia/albums/72157666578634445/with/25562883084/

Nuclear Security Summit 2016 -verkkosivut osoitteessa: http://www.nss2016.org/

Lisätietoja presidentin ohjelmasta: tasavallan presidentin viestintäpäällikkö Katri Makkonen, p. (09) 661 133 tai 040 560 3103

Nuclear Security Summit 2016, General Statement by Finland (pdf, 190 Kt)

Nuclear Security Summit 2016, Statement on National Nuclear Detection Architectures (pdf, 281 Kt)

Nuclear Security Summit, Neljäs ydinturvahuippukokous Washingtonissa 31.3.-1.4.2016 (pdf, 380 Kt)

Muualla verkossa