Antidumpningstullar på läderskor från Kina och Vietnam

Pressmeddelande 406/2006
5.10.2006

EU-ländernas ministrar har i dag antagit en förordning om att införa en slutgiltig tvåårig antidumpningstull på skor med överdelar av läder med ursprung i Kina och Vietnam. För Kinas del är tullen 16,5 procent, för en tillverkares del 9,7 procent, och för Vietnams del 10 procent. Det handlade om en kompromisslösning där kommissionen strävade att beakta såväl förespråkarnas som motståndarnas synpunkter. De föreslagna åtgärderna gäller i två år i stället för de normala fem åren. Åtgärderna är dessutom lindrigare än de provisoriska åtgärderna.

Det slutgiltiga beslutet i ärendet fattades vid ett ministerrådsmöte den 5 oktober, där en knapp majoritet av medlemsländerna röstade för förslaget. Nio medlemsländer understödde i omröstningen ett införande av tullarna, fyra lade ner sin röst och tolv motsatte sig förslaget. Då motståndarna hamnade i minoritet träder antidumpningsåtgärderna i kraft den 7 oktober, varvid de gällande provisoriska åtgärderna upphör.

Antidumpningsundersökningen av läderskor från Kina och Vietnam påbörjades i gemenskapen i juli i fjol på anhållan av organisationen European Confederation of the Footwear Industry. Organisationen företrädde cirka 40 procent av gemenskapens tillverkare, som i huvudsak finns i gemenskapens sydliga medlemsländer.

I mars 2006 införde kommissionen som en provisorisk antidumpningsåtgärd en antidumpningstull på 19,4 procent på skor med ursprung i Kina och 16,8 procent på skor med ursprung i Vietnam. Åtgärderna trädde i kraft stegvis från och med den 7 april. Antidumpningsåtgärder infördes dock inte på avancerade sportskor och barnskor.

I juli lade kommissionen fram sitt förslag om slutgiltiga åtgärder enligt vilka de slutgiltiga tullarna skulle vara lägre än de provisoriska tullarna. Kommissionen föreslog införande av antidumpningstullar på 16,5 för Kina och 10 procent för Vietnam. Det slutgiltiga förslaget inkluderade även barnskor. Sportskor vars pris uppgår till minst 7,50 euro uteslöts dock ur åtgärderna.

Kommittén för antidumpingsåtgärder gav inte kommissionens förslag det stöd som krävdes. Medlemsländerna delade sig i två läger när det gäller inställningen till de föreslagna tullarna. De skoproducerande, huvudsakligen sydliga medlemsländerna understödde åtgärderna. Motståndare till åtgärderna var huvudsakligen de nordliga medlemsländerna. De sistnämnda anser att kommissionens förslag inte uppfyller de kriterier som krävs för att vidta åtgärderna särskilt när det gäller det så kallade gemenskapsintresset.

Nationellt har Finland motsatt sig kommissionens förslag. I egenskap av ordförandeland har Finland dock verkat aktivt för en lösning på frågan, bland annat genom samråd med medlemsländerna i samarbete med kommissionen och rådets sekretariat.

För att nå en kompromiss föreslogs slutligen att åtgärderna i stället för fem år endast skulle gälla i två år.

Närmare upplysningar: handelsrådet Ritva Haukijärvi, tfn 09 1605 6174, och enhetschef Ilkka Saarinen, tfn 09 1605 6327, enheten för tillträde till marknaden