Pohjoismaiset yhteistyöministerit kokoontuvat Ahvenanmaalla

Pohjoismaiset yhteistyöministerit kokoontuvat ministeri Thomas Blomqvistin johdolla Maarianhaminassa 13.-14.9.2021. Ministerit valmistelevat kokouksessaan ministerineuvoston budjettia vuodelle 2022 sekä pureutuvat pohjoismaisten rajaesteiden tilaan tavatessaan Rajaesteneuvostoa. Suomen puheenjohtajuuskauden neljäs yhteistyöministerikokous järjestetään tiiviissä yhteistyössä Ahvenanmaan kanssa ja se juhlistaa myös Ahvenanmaan 100-vuotista taivalta itsehallintoalueena.

Kokouksessaan ministerit valmistelevat Pohjoismaiden ministerineuvoston budjettia vuodelle 2022 sekä keskustelevat kestävän kehityksen tavoitteista yhteistyössä. Pohjoismaisen yhteistyön visio on olla maailman kestävin ja integroitunein alue. Kokouksessa on vieraana Rajaesteneuvosto puheenjohtajansa Kimmo Sasin johdolla. Keskustelussa on tarkoitus luoda perusta tulevien vuosien rajaestetyölle ja pureutua rajaestetyön ajankohtaisiin näkymiin, joita varjostaa pandemian vuoksi käyttöönotetut ja kansalaisten arkea hankaloittaneet rajoitukset. Ministerit saavat niin ikään katsauksen pohjoismaisesta pandemia-ajan yhteistyöstä, pohjana jatkotoimille ja kriisaikojen yhteistyömallien kehittämiselle. Vieraana on yhteistyöministereiden nimittämä selvitysmies Jan-Erik Enestam, joka on ministereiden toimeksiannosta tekemässä selvitystyötä yhteistyön vahvistamisesta kriisiaikoina. Kokouksessa käsitellään myös ministerineuvoston sihteeristön talous- ja hankehallinnon vahvistamista.

 

Suomi toimii Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajamaana vuonna 2021. Puheenjohtajuutta toteutetaan läheisessä yhteistyössä Ahvenanmaan kanssa, joka juhlii kuluvana vuonna 100-vuotista itsehallintoaan. Kokous järjestetään voimassaolevia koronarajoituksia noudattaen.

Suomen puheenjohtajuusohjelma löytyy digitaalisena julkaisuna(Linkki toiselle web-sivustolle.).

 

 

Lisätietoja:

Pohjoismaisen yhteistyön sihteeristön päällikkö Johan Schalin, puh. +358 295 351 781. Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.