Med nordiska pengar och baltisk erfarenhet


De nordiska och baltiska länderna vill utveckla sina gemensamma Rysslandsprojekt. Enligt Estlands utrikesminister Toomas Hendrik Ilves har balterna sådan praktisk erfarenhet av Ryssland som de nordiska länderna inte har och därför borde man ta med balterna i projektberedningen i ett allt tidigare skede.

Ilves föreslog att framtida samarbetsprojekt skulle ha som motto: "med nordiska pengar och baltisk erfarenhet".

De baltiska utrikesministrarna träffade 28.9. de nordiska samarbetsminsitarna i sitt årliga NB 8-möte. Enligt mötets ordförande, samarbetsminister Jan-Erik Enestam har de nordiska länderna grundat en expertgrupp för koordinering av närområdessamarbetet som skall arbeta i nära samarbete med sina baltiska kolleger. Expertgruppen dammanträder för första gången den 12 oktober och den leds av enhetschefen vid utrieksminsiteriet Markku Kauppinen.

De baltiska länderna tänker inte ändra sin Nato-linje

De senaste händelserna i USA har inte fått de baltiska länderna att tänka om sin planer på Nato-medlemskap. - Den senaste tidens händelser har påvisat bara hur viktigt samarbetet inom ramen för Nato är, sade Litauens representant, viceutrikesminister Evaldas Ignatavièius på presskonferensen.

De baltiska länderna har inte fått varken från USA eller Nato någon förfrågan om användningen av sitt luftutrymme, men de är om så behövs redo att stöda USA. Estland har gjort upp en lista på biståndsåtgärder som det vid behov kan erbjuda.

Ytterligare information om det nordiska och baltiska ministermötet: Karl Johan Krokfors, Nordiska samarbetessekretariatet, tel. 1341 5557, karljohan.krokfors@formin.fi












pohjoismainen yhteistyö