Pohjoismaiden johto kokoontuu Kööpenhaminaan 1.– 3.11.

Pohjoismaiden johto kokoontuu Kööpenhaminaan 1.– 3.11.

Pohjoismaiden neuvoston 68. istunto järjestetään Kööpenhaminassa 1.–3. marraskuuta. Istunto on vuoden tärkein pohjoismainen foorumi, johon kokoontuvat pohjoismaiset parlamentaarikot, pääministerit ja sektoriministerit. Suomella on tänä vuonna Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajamaana tavallista näkyvämpi rooli. Suomen hallituksen valtuuskuntaa johtaa pääministeri Juha Sipilä.

Pääministeri Juha Sipilä osallistuu Pohjoismaiden pääministerien sekä Pohjoismaiden ja Baltian maiden pääministerien kokouksiin.  Pohjoismaiden pääministerien teemakeskustelu Pohjoismaiden neuvoston istunnossa käydään siitä, miten Pohjoismaat voivat edistää YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista Pohjolassa.  Pohjoismaiden ja Baltian maiden pääministerit keskustelevat muun muassa alueellisesta yhteistyöstä sekä eurooppalaisen yhteistyön ajankohtaisista kysymyksistä. Pohjoismaiden pääministerit tapaavat myös Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajiston. Lisäksi pääministerit tapaavat pohjoismaisten itsehallintoalueiden edustajat sekä Pohjoismaiden ministerineuvoston ja Pohjoismaiden neuvoston edustajat.

Ulkoministeri Timo Soini toimii Pohjoismaiden ulkoministereiden kokouksen puheenjohtajana. Kokouksen keskeiset teemat ovat Pohjoismaiden ja Yhdysvaltain välinen yhteistyö, pohjoismaisen ulko- ja turvallisuuspoliittisen yhteistyön syventäminen, Brexit, Syyrian tilanne ja Itämeren alueen turvallisuus. Ulkoministeri Soini esittelee myös Pohjoismaiden ulkoministereiden selonteon Pohjoismaiden neuvostolle ja osallistuu tapaamiseen Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajiston kanssa.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen on puheenjohtajana Pohjoismaiden ulkomaankauppaministereiden ja kehitysministereiden kokouksissa. Kauppaministereiden kokouksen agendalla on muun muassa Pohjoismaiden rooli vapaakaupan edistämisessä, mukaan lukien keskustelu TTIPsta ja CETAsta sekä keskustelu Brexitin kauppapoliittisista vaikutuksista. Kehitysministerikokouksessa keskustellaan muun muassa kestävän kehityksen tavoitteista, yksityisen sektorin kehitysrahoitusinstrumenteista sekä muuttoliikkeestä, hauraista valtioista ja humanitaarisen avun ja kehitysavun yhteydestä.

Pohjoismaisen yhteistyön ministeri Anne Berner toimii yhteistyöministereiden kokouksen puheenjohtajana ja esittää Pohjoismaiden ministerineuvoston budjetin vuodelle 2017 sekä yhteistyöministereiden vuoden 2016 selonteon ja EU-selonteon Pohjoismaiden neuvostolle. Lisäksi yhteistyöministereillä on tapaaminen Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajiston kanssa.

Tänä vuonna pohjoismaiset parlamentaarikot esittävät kysymyksiä Pohjoismaiden työministereille. Oikeus- ja työministeri Jari Lindström osallistuu työministerien kyselytuntiin, jossa painopisteenä on Pohjoismaiden työmarkkinapoliittiset ongelmanasettelut.

Lisäksi Pohjoismaiden ministerikokouksiin osallistuvat opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen, joka toimii puheenjohtajana sekä opetus- että kulttuuriministerien kokouksessa; maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, joka toimii puheenjohtajana ympäristöministerien kokouksessa; sekä perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula, joka osallistuu hyvinvointivaliokunnan ja tasa-arvoministerineuvoston vuotuiseen kokoukseen sekä antaa Pohjoismaiden neuvostolle tasa-arvo- ja sosiaali- ja terveyspolitiikan selonteot.

Pohjoismaiden neuvoston laajasti tunnetut palkinnot (kirjallisuus, lasten- ja nuortenkirjallisuus, musiikki, ympäristö sekä elokuva) jaetaan palkintogaalassa tiistaina 1. marraskuuta.

Lisätietoja:

Pääministeri Sipilän ohjelmasta: erityisavustaja Anna-Kaisa Heikkinen, p. +358 40 748 3867, valtioneuvoston kanslia; pohjoismaisen yhteistyön sihteeristön päällikkö Kari Kahiluoto, p. +358 295 351 556, ulkoasiainministeriö; viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. +358 40 537 0733, valtioneuvoston kanslia

Ulkoministeri Soinin ohjelmasta: diplomaattiavustaja Matti Nissinen, p. +358 295 351 780 ja
lähetystöneuvos Katja Luopajärvi, p. +358 295 351 506, ulkoasiainministeriö

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Mykkäsen ohjelmasta: diplomaattiavustaja Marja Koskela, p. +358 295 350 633 ja lähetystöneuvos Katja Luopajärvi, p. +358 295 351 506, ulkoasiainministeriö

Pohjoismaisen yhteistyön ministeri Bernerin ohjelmasta: pohjoismaisen yhteistyön sihteeristön päällikkö Kari Kahiluoto, p. +358 295 351 556, ulkoasiainministeriö

Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin ohjelmasta: erityisavustaja Juha Halttunen, p. +358 295 060 066, työ- ja elinkeinoministeriö

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen ohjelmasta: erityisavustaja Heikki Kuutti Uusitalo, p. +358 50 302 8246, opetus- ja kulttuuriministeriö

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen ohjelmasta: kansainvälisten asiain neuvos Ann-Britt Ylinen, p. +358 295 250 328, ympäristöministeriö.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan ohjelmasta: neuvotteleva virkamies Maria Waltari, p. +358 295 163 337 (sosiaali- ja terveysasiat), neuvotteleva virkamies Annamari Asikainen, p. +358 295 163 232 (tasa-arvoasiat)