Pohjoismaiden, Baltian ja Visegrád-maiden ulkoministerit kokoontuvat Suomessa

Suomi toimii tänä vuonna Pohjoismaiden ja Baltian maiden välisen NB8-yhteistyön koordinaattorina. NB8-maiden ulkoministerikokous järjestetään 15.9. Hämeenlinnan Vanajanlinnassa. Samassa yhteydessä 14.9. järjestetään NB8-maiden yhteiskokous Visegrád-maiden (V4) kanssa ulkoministeritasolla. V4-maaryhmään lukeutuvat Unkari, Puola, Slovakia ja Tshekki.

Pohjoismaiden, Baltian ja Visegrád-maiden kokoonpanolla (NB8+V4) kokoonnutaan yhdeksättä kertaa ja ensimmäisen kerran Suomessa. Kokouksessa puhetta johtavat ulkoministeri Pekka Haavisto ja nykyinen V4-puheenjohtaja, Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó. Kokouksessa keskustellaan sekä elpymiseen liittyvistä kysymyksistä kuten energiasiirtymästä ja ilmastodiplomatiasta, että ajankohtaisista kansainvälisisistä aiheista kuten Länsi-Balkanista, Valko-Venäjästä ja Afrikasta.

NB8-kokoonpanolla käsitellään ulkoministeri Haaviston johdolla mm. Afganistanin tilannetta, ajankohtaisia YK- ja ETYJ-kysymyksiä sekä Suomen puheenjohtajuuden läpileikkaavana teemana COVID-19 -kriisin yhteiskunnallisten vaikutusten lievittämistä mm. ilmastonmuutoksen näkökulmasta. Vuosittainen NB8-ulkoministerikokous on keskeinen osa Pohjoismaiden ja Baltian maiden välistä yhteistyötä.

”Olen iloinen, että voimme tavata ministereiden kanssa jälleen kasvotusten. Nämä yhteistyöjärjestelyt tarjoavat tärkeän areenan näkemysten ja kokemusten vaihdolle osallistujamaiden kesken”, sanoo ulkoministeri Haavisto.

Lisätietoja antavat:

Ulkoministerin diplomaattiavustaja Anu Konttinen, puh. +358 295 350 323

Yksikön päällikkö Nicola Lindertz (NB8+V4-kokous 14.9.), puh. +358 295 350 316

Yksikön päällikkö Katja Kalamäki (NB8-kokous 15.9.), puh. +358 295 351 518

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi