Open Skies-avtalet träder i kraft i början av 2002, Finland och Sverige tänker ansluta sig


I samband med KSSEs uppföljningsmöte i Helsingfors 24.3.1992 presenterades för signering Öppen sky-avtalet (Treaty on Open Skies). I det första skedet kunde avtalet undertecknas av medlemsstaterna i de f.d. militärblocken som ursprungligen inlett förhandlingarna. Ryssland och Vitryssland deponerade avtalets ratificeringshandlingar 2.11.2001, vilket innebar att villkoren för att avtalet kunde träda ikraft var uppfyllda. Följaktligen träder avtalet internationellt i kraft 1.1.202.

Avtalet ger avtalspartnerna rätten att genomföra observationsflygningar med 72 timamrs varsel i varandras luftrum. Observationsflygningarna genomförs med obeväpnade luftfarkoster, vilka försetts med överenskommet fotosystem. Avtalspartnerna har även möjlighet att köpa bildmaterialet från flygningarna. Avtalet är en del av åtgärderna för att öka förtroendet och säkerheten, och det kan dessutom användas för uppsamling av militär information för förhindrande av konflikter och krishantering samt möjligen även i miljövårdshänseende.

De av KSSEs medlemsländer som i den första fasen stannade utanför avtalet kan inom sex månader efter det avtalet trätt i kraft söka rätt att ansluta sig till avtalet. Finland och Sverige informerade på måndagen i Wien om sina avsikter att ansluta sig till avtalet. Finlands avsikt att ansluta sig finns nedtecknade i regeringens säkerhets- och försvarspolitiska redogörelser 1997 och 2001 till riksdagen.

Under 1996-2001 har man redan på basen av avtalet gjort drygt 350 övningsflygningar. Även Finland har innan avtalet trädde ikraft deltagit i arrangerade övningsflygningar genom att själv utföra övningsflygningar och tilllåta andra flyga i finskt luftrum.

Utrikesministeriet bereder för tillfället Finlands ansökning om anslutning till öppen sky-avtalet. Eftersom avtalet innehåller bestämmelser som kräver lagstiftning och åsamkar extra ekonomiska förpliktelser, så är även riksdagens bifall nödvändigt innan Finland kan ansluta sig till avtalet.

Ytterligare uppgifter:
enhetschef Elina Kalkku, politiska avdelningen, utrikesministeriet, tel. 1341 5480
enhetschef Päivi Kaukoranta, juridiska avdelningen, utrikesministeriet, tel. 1341 5715, 040-593 6076
äldre avdelningsstabsofficer Yrjö Kukko, försvarspolitiska avdelningen, försvarsministeriet, tel. 160 88204.













ETYJ