Unga finländare ska youtuba Finland på världskartan

Unga finländare ska youtuba Finland på världskartan

Pressmeddelande 86/2016
3.5.2016

Unga finländare ska göra Finland känt ute i världen i och med att utrikesministeriets enhet för offentlig diplomati har upplåtit sin YouTube-kanal åt ungdomarnas videoklipp. Finland är troligtvis det första landet i världen som ger vanliga medborgare fria händer på sin YouTube-kanal.

”Vi låter ungdomar ta över vår YouTube-kanal istället för att själva försöka producera videor och blåsa liv i vårt konto som har haft låg profil en tid”, säger Petra Theman, chef för utrikesministeriets enhet för offentlig diplomati.

Från och med den 3 maj får vi på ThisisFINLANDtube följa tio olika skildringar av Finland, inspelade runt om i landet. Utrikesministeriet sökte passliga youtubare tillsammans med studerande vid yrkeshögskolan Laureas program för affärsekonomi. De utvalda ungdomarna och unga vuxna är en brokig skara som gör videoklipp om sitt eget liv och sina intressen på engelska för en internationell publik.

”Vi begränsade inte ungdomarnas arbete på något sätt, vi har gett dem fria händer att beskriva sitt liv i Finland så som det är. På det här sättet förverkligar vi yttrandefriheten och firar världens äldsta tryckfrihetsförordning som fyller 250 år i år”, glädjer sig Petra Theman.

#proudtubeFIN-youtubarna:

  • Helmi Matilda: Helmi, 14 år, Åbo #finnishgirl #mashups #DIY #beauty

  • Kainuun taikaa: Veka, 22 år, Sotkamo/Kuopio  #fishing #outdoors #finnishnature

  • Rony Rex: Rony, 27 år, Helsingfors #DJ #EDM #summerfestivals

  • BMXSalli: Salli, 28 år, Lahtis #girlsthatride #bmxfinland #bmx #dirt

  • Seksikäs suklaa & Dosdela: Luyeye, 24 år, Helsingfors & Hanad 22 år, Helsingfors #urbanlife #pranks #humour

  • MrTuomo: Tuomo, 20 år, Karleby  #challenges #finnishfood #cooking #finnishness

  • Iivari: Iivari, 22 år, Kangasala # parkour #outdoors #crazyfinns

  • Virkkasin: Elina, 23 år, Rääkkylä #DIY #crafting #decoration

  • RoniTheGamer: Roni, 22 år, Helsingfors #games #opinions

  • BySelma: Selma 17 år, Jyväskylä #beauty #DIY #cuisine #fashion

Utöver de nu utvalda youtubarna har man sedan början av året kunnat följa den finländska ASMR-stjärnan Matilda som youtubar under namnet WhiteWinterWhispers. I sina videoklipp viskar hon finsk litteratur på finska.

thisisFINLANDtube: https://www.youtube.com/user/thisisFINLANDtube
ThisisFINLAND: finland.fi
 

Sajten ThisisFINLAND (finland.fi) och dess kanaler i sociala medier når årligen över 2,5 miljoner unika besökare. I december 2015 gav Finland ut världens första statliga emoji i ThisisFINLANDs julkalender.
Enheten för offentlig diplomati ansvarar för planeringen och styrningen av utrikesförvaltningens arbete med Finlandsbilden. Enheten producerar material om Finlandsbilden, sajten ThisisFINLAND och upprätthåller kanaler i sociala medier för att stödja olika aktörer som arbetar med Finlandsbilden. Enheten för offentlig diplomati fungerar som sekretariat för Finland Promotion Board som samlar alla organisationer som arbetar med Finlandsbilden. Enheten ansvarar också för kommunikationen om Finlands externa ekonomiska relationer och utrikesministeriets Team Finland-tjänster.

Ytterligare information:
Petra Theman
enhetschef, ambassadråd
utrikesministeriet, enheten för offentlig diplomati
+358 295 351 558