Nato och partnerländerna diskuterar massförstörelsevapen i Helsingfors

Nato och partnerländerna diskuterar massförstörelsevapen i Helsingfors

Pressmeddelande 95/2017
22.5.2017

Finland står värd för Natos konferens om icke-spridning, vapenkontroll och nedrustning av massförstörelsevapen som hålls i Helsingfors den 29–30 maj 2017. Konferensen ordnas varje år i ett av Natos medlemsländer eller partnerländer och en stor mängd olika experter deltar.

Konferensen öppnas av utrikesminister Timo Soini, och Natos biträdande generalsekreterare Sorin Ducaru är ordförande. Natos vice generalsekreterare Rose Gottemoeller framför en videohälsning.

I konferensen deltar också direktören för Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) Ahmet Üzümcü, generalsekreteraren för Provstoppsavtalets genomförandeorganisation (CTBTO) Lassina Zerbo och chefen för FN-sekretariatets avdelning för nedrustning (UNODA), undergeneralsekreterare Izumi Nakamitsu.

Huvudteman för konferensen är bruket av kemiska vapen i Syrien, situationen i Nordkorea och utsikterna för icke-spridningsfördraget och kärnvapennedrustningen. För en del av konferensens deltagare har det också arrangerats enskilt program.

Ytterligare information: Sannamaaria Vanamo, enhetschef, tfn +358 295 351 529, och Iida-Maria Tammi, projektassistent, tfn +358 295 351 687

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.