Naisten asema konflikteissa ja kriisinhallinnassa

YK:n pääsihteerille raportoivat asiantuntijat Elisabeth Rehn ja Ellen Johnson Sirleaf sekä heitä avustavat neuvonantajat pitävät yhteisen tiedotustilaisuuden tiistaina 12.3. kello 16.00 Säätytalolla.

YK:n naisten kehitysrahasto (UNIFEM) nimitti keväällä 2001 Elisabeth Rehnin ja liberialaisen Ellen Johnson Sirleafin riippumattomiksi asiantuntijoikseen ja isobritannialaisen toimittajan Victoria Brittainin raportoijaksi arvioimaan maailman naisten ja erityisesti konfliktien keskellä elävien naisten oloja ja roolia. Heidän apunaan toimii neuvoa-antava ryhmä, jolla on asiantuntemusta tasa-arvokysymyksistä, aseellisista konflikteista, rauhanprosesseista sekä monenvälisestä päätöksenteosta ja toiminnasta. Neuvonantajat avustavat asiantuntijoita pääsihteerille annettavan raportin laadinnassa. Asiantuntijoiden ja neuvonantajaryhmän yhteistapaaminen järjestetään Helsingissä 11.-12.3.2002.

Toiminta liittyy turvallisuusneuvoston naisia, rauhaa ja turvallisuutta koskevaan päätöslauselmaan (1325/2000), jonka mukaan naisten roolia kriisinhallinnassa tulisi vahvistaa ja sukupuolten välinen tasa-arvo tulisi valtavirtaistaa rauhan ja turvallisuuden kysymyksissä. Ensimmäisen kerran turvallisuusneuvoston päätöslauselmalla pyritään huomioimaan paremmin naisten asema konflikteissa ja kriisinhallinnassa. Naiset tulisi kriisinhallinnassa nähdä toimijoina ja osapuolina, kun etsitään rauhanomaisia ratkaisuja. Tasa-arvonäkökohdat tulisi huomioida rauhanturvaajien koulutuksessa ja turvallisuusneuvoston hyväksymissä rauhanturvaoperaatioissa. Päätöslauselmassa pyydetään myös pääsihteeriä suorittamaan tutkimus naisten asemasta rauhanrakentamisessa, aseellisten konfliktien vaikutuksista naisiin ja välittämään tämän tutkimuksen tulokset turvallisuusneuvostolle.

Rehnin ja Johnson Sirleafin toiminta on osa pääsihteerin tutkimusta. Asiantuntijat ovat tehtävässään matkustaneet maailman kriisialueilla, kuten Itä-Timorilla, Kambodzhassa, Lähi-idässä, Somaliassa, Ruandassa, Balkanilla, Kolumbiassa, Guatemalassa ja Sierra Leonessa.

Lisätietoja: yksikönpäällikkö Riitta Resch, ulkoministeriö, puh. 1341 5672







YK
kriisinhallinta