Ministrar förbereder Europeiska rådet i juni

Statsrådets kommunikationsenhet
Utrikesministeriet

Pressmeddelande 180/2007
15.6.2007



EU:s råd för allmänna frågor och yttre förbindelser sammanträder i Luxemburg den 18 juni. Huvudtemat för mötet är förberedelser inför Europeiska rådet i juni. Finland representeras vid mötet av utrikesminister Ilkka Kanerva, migrations- och Europaminister Astrid Thors och utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen.

Ministrarna förbereder Europeiska rådet, som sammanträder i Bryssel den 21 och 22 juni. Huvudtemat för Europeiska rådet är reformen av EU:s grundfördrag. Rådet förbereder dessa beslut vid en session söndagen den 17 juni utifrån ordförandens utkast till rapport till Europeiska rådet. Europeiska rådet i juni 2006 beslutade att ordföranden på basis av samtal med medlemsländerna utarbetar en rapport som innehåller en lägesbedömning och alternativ för det fortsatta arbetet. Europeiska rådet fattar beslut om fortsättningen på fördragsreformen utgående från rapporten. De viktigaste besluten om fortsättningen på processen innefattas i Europeiska rådets slutsatser. Ordförandelandets mer detaljerade förslag till Europeiska rådets beslut presenteras sannolikt efter att de behandlats vid rådet för allmänna frågor och yttre förbindelser.

Rådet diskuterar även andra teman för Europeiska rådets slutsatser, det vill säga rättsliga och inrikes frågor, ekonomiska och sociala frågor, miljöfrågor och yttre förbindelser. I dessa frågor är syftet att förbereda slutsatserna så långt som möjligt redan i rådet för att Europeiska rådet skall kunna koncentrera sig på fördragsreformen.

På rådets agenda står situationen i Mellanöstern, där våldet trappats upp på sista tiden. I synnerhet i Gaza är situationen oroväckande, och det vore viktigt att få ett snabbt slut på våldsamheterna. Finland betonar också den så kallade kvartettens, det vill säga EU:s, USA:s, Rysslands och FN:s, samarbete med representanter för Arabförbundet i syfte att främja fredsprocessen.

Rådet diskuterar statusprocessen i Kosovo. FN:s säkerhetsråd behandlar som bäst särskilda sändebudet Martti Ahtisaaris förslag till statuslösning. Finland stöder Ahtisaaris förslag och hoppas att FN:s säkerhetsråd finner en lösning utan dröjsmål. Därutöver diskuterar rådet EU:s relationer med Serbien och i synnerhet EU:s förhandlingar om ett stabiliserings- och associeringsavtal med Serbien, som kommissionen återupptog den 13 juni. De fortsatta förhandlingarna blev möjliga då krigsförbrytartribunalen i Haag ICTY gjorde en positiv bedömning av Serbiens samarbete med ICTY. Villkoret för att förhandlingarna skall kunna avslutas är fortfarande ett fullt samarbete med krigsförbrytartribunalen. Finland välkomnar de återupptagna förhandlingarna.

På agendan kommer sannolikt även att stå möjligheten för medborgare i länderna på västra Balkan att lättare få visum till EU-länderna. Kommissionen skall utarbeta en färdplan i frågan. EU har förhandlat fram överenskommelser om flexibilitet vid viseringar, som bland annat skall göra det lättare för studerande och forskare att få visum.

På utrikesministrarnas dagordning står dessutom utvecklingen av den europeiska grannskapspolitiken utifrån ordförandelandets framstegsrapport. Finland stöder den europeiska grannskapspolitiken och ser den som ett centralt instrument för reformer såväl i de östra som i de södra partnerländerna. Grannskapspolitiken bygger bland annat på ekonomisk integration, kontroll över rörlighet och invandring, ökade kontakter mellan medborgare och politiskt samarbete.

Rådet diskuterar även en effektivering av EU:s insatser i strävan efter en lösning på Darfurkrisen. Den sudanesiska regeringen har den 12 juni meddelat att den godkänner verksamheten inom Afrikanska unionens och FN:s gemensamma fredsbevarande operation i Darfurregionen.

Därutöver behandlar rådet situationen i WTO-förhandlingarna. Kommissionen gör en lägesbedömning innan G4-länderna, det vill säga EU, USA, Brasilien och Indien, inleder sitt ministermöte den 19 juni. Syftet med mötet är att nå samförstånd i de centrala förhandlingsfrågorna.

Övriga teman inom de yttre förbindelserna är bland annat den nya partnerskapsstrategin för EU och Centralasien, en stärkning av EU:s förbindelser med Arabförbundet och frågor som berör Iran.

Närmare upplysningar: sakkunnig, EU-ärenden Laura Aho, statsrådets EU-sekretariat, tfn (09) 1602 2150, och ambassadrådet Anne Huhtamäki, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 6097 eller 040 546 0456