Ministerit Skinnari ja Lintilä tapaavat Minnesotan kuvernöörin

Minnesotan kuvernööri Tim Walz vierailee Suomessa 17.-19. marraskuuta. Kyseessä on kuvernöörin ensimmäinen ulkomaanvierailu koronapandemian alkamisen jälkeen.

Vierailu liittyy Suomen ja Minnesotan väliseen laajaan puhtaan energian, kestävän biotalouden ja digitaalisen teknologian alan yhteistyöhön. Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Skinnari allekirjoitti Suomen ja Minnesotan välisen yhteistyöasiakirjan Yhdysvaltain-vierailunsa yhteydessä lokakuussa. Yhteistyö avaa uusia kaupallisia mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille. Se edistää myös Suomen ilmastotavoitteita ja kansainvälistä yhteistyötä ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Kuvernööri Walzin mukana matkustaa noin 60 hengen delegaatio, johon sisältyy runsaasti yhdysvaltalaisyrityksiä. Tämä kertoo kiinnostuksesta Suomea kohtaan. 

”Suomi tunnetaan hyvin Minnesotassa. Meillä on paljon yhteisiä ja myös toisiaan täydentäviä vahvuuksia tutkimuksesta kansainväliseen kauppaan ja urheilusta kulttuuriin. Osavaltiotason yhteistyö Yhdysvaltojen kanssa on nyt Suomelle oikea tapa edetä ja saada aikaan konkreettisia tuloksia. Tulemme jatkossa tekemään suunnitelmallista yhteistyötä myös muiden valikoitujen osavaltioiden kanssa”, ministeri Skinnari toteaa. 

“Minnesota on erinomainen paikka harjoittaa liiketoimintaa. Tavoitteenamme on viedä tätä viestiä maailmalle ja vahvistaa kauppasuhteita kumppaniemme kanssa Euroopassa samalla kun laajennamme yritysten ja perheiden taloudellisia toimintamahdollisuuksia täällä Minnesotassa”, toteaa kuvernööri Walz. “Yhdessä yritysjohtajien kanssa eri puolilta osavaltiota kehitämme olemassa olevia suhteitamme ja kannustamme eurooppalaisia yrityksiä perustamaan liiketoimintaa tai kasvattamaan toimintojaan Minnesotassa.”

Kuvernööri Walz tapaa vierailunsa aikana elinkeinoministeri Mika Lintilän ja kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin lisäksi tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen sekä maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän. Minnesotalaisdelegaatio tapaa matkan aikana myös suomalaisten yritysten, tutkimuslaitosten, yliopistojen ja kaupunkien edustajia. 

”Suomen vahvuudet ovat puhtaan energian, kestävän biotalouden ja digitaalisten teknologioiden ratkaisuissa ja niille on kysyntää Minnesotassa. Tähän kysyntään on hyvä tarttua. Näillä osavaltiokumppanuuksilla edistämme maiden välistä yhteistyötä ja uusien innovaatio- ja liiketoimintaekosysteemien syntymistä”, ministeri Lintilä sanoo. 

Yhdysvallat on yksi Suomen tärkeimmistä kauppakumppaneista. Yhteistyö Minnesotan kanssa on osa uudenlaista, laajempaa osavaltiotason yhteistyötä maassa. Suomi on allekirjoittanut yhteistyöasiakirjat tähän mennessä Minnesotan lisäksi Mainen, Michiganin ja Washingtonin osavaltioiden kanssa. Osavaltioyhteistyön keskiössä ovat mm. vihreä talous, digitalisaatio sekä metsäalan yhteistyö. Tavoitteena on edistää suomalaisten ja amerikkalaisten toimijoiden yhteisiä innovaatioekosysteemejä. Pidemmällä aikavälillä yhteistyön odotetaan johtavan kaupan ja investointien sekä akateemisten ja kulttuurillisten siteiden vahvistumiseen.

Minnesotan kanssa solmitusta yhteistyöasiakirjasta vastaa Suomessa työ- ja elinkeinoministeriö. Osavaltioyhteistyötä edistävät Yhdysvalloissa Suomen edustustot ja Business Finland.

Lisätietoja:

Ministeri Skinnarin diplomaattiavustaja Juha Niemi puh. +358 295 350 232

Ministeri Lintilän virkamiesavustaja (EU- ja kv-asiat) Nina Alatalo, Työ- ja elinkeinoministeriö, puh. +358 295 047 171, nina.alatalo@gov.fi

Lähetystöneuvos Kari Puurunen, UM, puh. +358 50 599 3952

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi