Ministeri Virolainen: kaupanesteitä tulisi poistaa, ei lisätä

Ministeri Virolainen: kaupanesteitä tulisi poistaa, ei lisätä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti maaliskuun 1. päivänä asettavansa teräksen ja alumiinin tuonnille rajoituksia. Teräkselle kaavaillaan 25 prosentin ja alumiinille 10 prosentin tuontitulleja. Presidentin on määrä allekirjoittaa päätös ensi viikolla. 

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen pitää presidentti Donald Trumpin ilmoitusta lisätulleista erittäin huolestuttavana.

”Euroopan unioni on Yhdysvaltojen suurin kauppa- ja investointikumppani. Tästä syystä kaupanesteitä tulisi uusien rajoitusten sijasta pikemminkin poistaa. Transatlanttinen integraatio hyödyttää molempia”, painottaa ministeri Virolainen.

Teräksen ylikapasiteettiongelmasta käydään jo nykyisin keskusteluja taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestössä (OECD) sekä G20-maiden piirissä.

”Suunnitellut tuontirajoitukset eivät perustu kansalliseen turvallisuuteen, vaan kyse on kotimaisen teollisuuden suojaamisesta. Esitetyt toimet eivät vastaisi perimmäiseen ongelmaan eli teräksen ja alumiinin ylikapasiteettiin. Suomi on huolestunut esitettyjen lisätullien vaikutuksista eurooppalaisten ja suomalaisten yritysten kilpailukykyyn ja työpaikkoihin”, Virolainen toteaa.

Tutkinnat teräs- ja alumiinituonnin vaikutuksista Yhdysvaltain kansalliseen turvallisuuteen käynnistettiin huhtikuussa 2017. Yhdysvaltain kauppaministeriön helmikuussa julkaisemissa raporteissa suositellaan sekä teräs- että alumiinituonnin rajoittamista erilaisin keinoin.

Euroopan unioni on Yhdysvaltain suurin kauppa- ja investointikumppani. EU:n ja Yhdysvaltain taloudet vastaavat noin puolesta maailman bruttokansantuotteesta. Suomen ja Yhdysvaltain välinen tavara- ja palvelukauppa oli arvoltaan 11,6 miljardia dollaria vuonna 2016.

Vuonna 2017 Yhdysvaltojen osuus Suomen kokonaisviennistä oli teräksen osalta 2,4 prosenttia, terästavaroiden osalta 4,6 prosenttia ja alumiinitavaroiden osalta 0,5 prosenttia.

Lisätietoja: ministerin diplomaattiavustaja Tuuli-Maaria Aalto, puh. 040 352 0463 ja yksikön päällikkö Marjut Akola, puh. 040 352 0408.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi