Ministeri Virolainen ja muut EU:n kauppaministerit keskustelevat WTO:sta, kauppasuhteesta Yhdysvaltoihin sekä vapaakauppasopimuksista

Ministeri Virolainen ja muut EU:n kauppaministerit keskustelevat WTO:sta, kauppasuhteesta Yhdysvaltoihin sekä vapaakauppasopimuksista

EU:n ulkoasiainneuvosto kokoontuu kauppaministerien kokoonpanossa 27. toukokuuta Brysselissä. Suomea kokouksessa edustaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen.

Kokouksessa keskustellaan Maailman kauppajärjestö WTO:n tilanteesta, joka jatkuu huolestuttavana. Erityisesti WTO:n riitojenratkaisujärjestelmän mahdollinen halvaantuminen tämän vuoden lopussa on todellinen uhka monenväliselle kauppajärjestelmälle. Suomi ja EU jatkavat aktiivista työtään WTO:n uudistamiseksi, jossa riitojenratkaisujärjestelmän toimintakyvyn varmistaminen jatkossa on kiireellisin tavoite.

Ministeri Anne-Mari Virolainen on kuitenkin tyytyväinen, että WTO:n piirissä on tapahtunut myös myönteistä kehitystä, kun neuvottelut sähköisestä kaupasta on nyt saatu käyntiin. Ministeri Virolainen toivoo, että neuvottelut tukevat omalta osaltaan laajempaa tavoitetta WTO:n uudistamisesta.

Kauppaministerit keskustelevat jälleen myös EU:n ja Yhdysvaltojen kauppasuhteesta. EU on valmis aloittamaan neuvottelut teollisuustuotteiden tulleista ja vaatimustenmukaisuuden arvioinnista huhtikuussa hyväksyttyjen neuvotteluohjeiden pohjalta. Transatlanttisissa kauppasuhteissa on edelleen myös runsaasti jännitteitä.

”On tärkeää, että vuoropuhelua pyritään kaikin tavoin pitämään yllä ja että ratkaisuja etsitään ensisijaisesti yhteistyön kautta”, ministeri Virolainen toteaa.

Lisäksi kokouksessa on esillä EU:n ja Vietnamin vapaakauppa- ja investointisopimus, joka on tarkoitus allekirjoittaa lähiviikkoina.

Lounaalla komissio antaa tilannekatsauksen EU:n ajankohtaisiin kauppasopimusneuvotteluihin. 

Lisätietoja: ministeri Virolaisen diplomaattiavustaja Tuuli-Maaria Aalto, puh. 0295 350 633 sekä osastopäällikkö Ilkka-Pekka Similä, puh. 0295 350 257.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi