Minister Vilén: Handel och utbildning tyngdpunkter för utvecklingsbiståndet

"Utvecklingsländerna är inte fattiga för att det finns för mycket frihandel i världen utan för att det finns för lite", sade utrikeshandelsminister Jari Vilén i ett tal på tisdagen vid Servicecentralen för utvecklingssamarbete Kepas och Finlands FN-förbunds seminarium "Bort med fattigdomen" i Helsingfors.
Öppna nationalekonomier kan verka i en global ekonomisk miljö, där handel är ett centralt villkor för utveckling.

Inom världshandelsorganisationen WTO har man kört igång Doha-utvecklingsrunda" dvs, en ny förhandlingsrunda, där en central målsättning är att stärka utvecklingsländernas handelskapacitet, sade Vilén. "Detta bör ske genom att fortgående liberalisera handeln och samtidigt bistå utvecklingsländerna med teknisk hjälp i WTO-frågor. Länder vilkas förvaltningskultur är mindra utvecklad bör få bättre kunskap i WTO-frågor, så att de på mera jämlik basis kan delta i svåra tekniska förhandlingar, konstarerade ministern.

Ett av huvudproblemen med utvecklingssamarbetet är att man ofta bland utvecklingsländerna inte uppfattar inom WTO antagna normer som en prioritet. Därför satsar man inte biståndsmedel på utveckling av handelspolitisk lagstiftning och nödiga institutioner.

"Att styra in u-ländernas ekonomier på en väg av tillväxt förutsätter investeringar som vida överskrider de offentliga utvecklingsmedlen, och dylika satsningar kan enbart göras med privat kapital. Det offentliga utvecklingssamarbetet bör skapa förutsättningar för dylika investeringar", poängerade Vilén.

Vid sidan av handel är utbildningden andra avgörande faktorn för en hållbar förbättring av levnadsstandarden i u-länderna. Minister Vilén önskar därför lyfta fram utbildningen som ett tyngdpunktsområdet i Finlands biståndspolitik. "Särskild utbildning av flickor kommer att ha en långtgående positiv inverkan på strävanden att minska fattigdomen i u-länderna", sade Vilén.

Utvecklingsbiståndsmedlen bör i jämn takt ökas så att vi med lämplig tidtabell kan komma upp till målsättningen 0,7 pocent av BNP. Vi bör dock först avgöra i vilken takt vi kan adminstrera och effektivt utnytttja betydande höjningar av biståndet, sade minister Vilén.










WTO