Ministeri Skinnari vierailee Saudi-Arabiassa ja Qatarissa

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari vierailee Saudi-Arabiassa ja Qatarissa 24.-27. lokakuuta. Ministeri Skinnari tapaa vierailullaan Saudi-Arabian ja Qatarin hallituksen sekä elinkeinoelämän edustajia, ja osallistuu avainpuhujana merkittävään kansainväliseen innovaatiotapahtuma Future Investment Initative Forumiin (FII), joka järjestetään Riadissa 25.-27. lokakuuta.

Vierailun tavoitteena on vahvistaa erityisesti Suomen kaupallis-taloudellisia suhteita molempiin maihin. Saudi-Arabia on Suomen tärkein kauppakumppani Persianlahden alueella. Maan taloutta ohjaa mittava uudistus- ja investointiohjelma Vision 2030. Saudi-Arabia pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2060 mennessä. Tavoitteen saavuttamiseksi maa on julkistanut merkittäviä hiilikiertotaloushankkeita pyrkien muun muassa kierrättämään 80 % kaikesta jätteestään kuluvan vuosikymmenen loppuun mennessä.

Saudi-Arabian markkinat tarjoavat monia mahdollisuuksia suomalaisyrityksille esimerkiksi tekoälyn ja digitalisaation hyödyntämisessä, kiertotaloudessa, vihreässä energiantuotannossa, koulutuksessa, terveydenhuollossa sekä kaivosteollisuudessa. 

Qatar on asukaslukuunsa suhteutetulla bruttokansantuotteella mitattuna maailman rikkain valtio, joka tavoittelee taloutensa rakenteen monipuolistamista osana kansallista Vision 2030-ohjelmaa. Kunnianhimoisen suunnitelman keskiössä ovat vihreä siirtymä, tietopohjaisen talouden rakentaminen, kilpailukyvyn vahvistaminen, sekä panostukset liikenteeseen, koulutukseen, terveydenhuoltoon ja televiestintään. Näillä sektoreilla suomalaisyrityksillä on tarjota huippuluokan osaamista ja teknologiaa. Suomi avasi joulukuussa 2021 suurlähetystön Dohaan maidemme välisten suhteiden laajentamiseksi ja kaupankäynnin edistämiseksi.

Lisätietoja

Reetta Härönoja, ministerin diplomaattiavustaja, puh. 0295 350 740

 

Tiina Vainio, ministerin erityisavustaja, puh. 050 524 6559

 

Claus Lindroos, apulaisosastopäällikkö, Afrikan ja Lähi-idän osasto, puh. 0295 351 234

 

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.