Ministeri Skinnari suuntaa suomalaisyritysten kanssa Keski-Aasian nouseville markkinoille

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari johtaa laajan valtuuskunnan vierailua Uzbekistaniin 21.–23. helmikuuta ja Kazakstaniin 23.–25. helmikuuta. Ministeri Skinnarin on määrä tavata molempien maiden valtiojohtoa.

Valtuuskunta koostuu yhteensä yli 40 suomalaisesta yritysedustajasta ja virkamiehestä. Matkan aikana keskustellaan kaupan edistämisestä, kahdenvälisistä suhteista, EU:n kumppanuudesta maiden kanssa sekä yhteistyön laajentamisesta useilla aloilla, muun muassa koulutuksessa.

”Keski-Aasian markkinapotentiaali suomalaiselle osaamiselle on valtava. Luonnonvaroiltaan rikkaat Uzbekistan että Kazakstan hakevat aktiivisesti ratkaisuja muun muassa vihreämpään energiantuotantoon, luonnonvarojen kestävämpään hallintaan sekä koulutuksen kehittämiseen. Suomalaisten yritysten idän kaupan osaamista ei saa hukata, vaan kääntää se avautuvaan Keski-Aasiaan”, arvioi ministeri Skinnari. 
 
Mukaan matkalle on ilmoittautunut yli 20 suomalaista yritystä, jotka edustavat useita toimialoja. Matkan yhteistyökumppanina toimii Team Finland -verkostoon kuuluva EastCham Finland, joka kartoittaa uusia markkinoita Uzbekistanissa ja Kazakstanissa sekä tukee suomalaisten yritysten liiketoimintaa Keski-Aasian maissa. 
 
”Kysyntä näillä markkinoilla vastaa hyvin suomalaisten yritysten tarjontaa. Olen iloinen, että meillä on vahva suomalaisten osaajien Team Finland -joukkue lähdössä mukaan”, toteaa EastCham Finlandin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen.  
 
Suomen ja Uzbekistanin hallitusten välinen talouskomissio pitää vierailun yhteydessä kokouksen Tashkentissa 22. helmikuuta. Kokouksessa käsitellään yhdessä yritysten kanssa muun muassa yhteiskunnallisia uudistuksia, koulutusta, yhteyspolitiikkaa ja liikennettä, kaivosteollisuutta sekä ilmasto- ja ympäristökysymyksiä. Kokousta isännöi Uzbekistanin investointi-, teollisuus- ja kauppaministeri Laziz Kudratov. Talouskomission päätehtävänä on edistää yritysten toimintamahdollisuuksia ja kauppaa sekä luoda yhteyksiä yritysten ja viranomaisten välille. 
 
Vierailua Kazakstaniin emännöi uusi ekologia- ja luonnonvaraministeri Zulfiya Suleimenova. Astanaan suuntautuva vierailu tarjoaa mahdollisuuden jatkaa Suomen ja Kazakstanin keskustelua kestävien teknologiaratkaisujen ja vihreän siirtymän yhteistyömahdollisuuksista. Tulevina vuosina Kazakstanin tavoitteena on monipuolistaa talouttaan ja kehittää osaamista myös muilla kuin maan raaka-aineisiin nojaavilla aloilla, mikä luo uusia mahdollisuuksia myös suomalaisyrityksille.

Ministeri Skinnari julkistaa vierailunsa yhteydessä Suomen Astanan-suurlähetystössä aloittavan maahantuloasioiden keskuksen. Kazakstanin, Kirgisian, Tadzhikistanin ja Uzbekistanin oleskelulupa-asiakkaat keskitetään jatkossa Astanaan. Myös Kazakstanin ja Kirgisian kansalaisten Schengen-viisumeiden käsittely hoidetaan Suomen Astanan-suurlähetystön kautta.
 

Lisätietoja

  • Emmi Mäkelä, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin erityisavustaja, puh. 050 473 6694, etunimi.sukunimi@formin.fi
  • Olli Nurmi, tiiminvetäjä (Keski-Aasia), Itä-Euroopan ja Keski-Aasian yksikkö, puh. 050 573 1381, etunimi.sukunimi@formin.fi
  • Satu Niemelä, viestintä- ja markkinointijohtaja, EastCham Finland, puh. +358 40 359 1582 etunimi.sukunimi@eastcham.fi