Ministeri Skinnari EU:n kauppaministereiden epäviralliseen kokoukseen Marseilleen

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari osallistuu EU:n kauppaministereiden epäviralliseen kokoukseen Marseillessa, Ranskassa 13.–14. helmikuuta.

Kokouksen asialistalla ovat EU:n ja Afrikan kauppa- ja investointisuhteet sekä valmistautuminen EU:n ja Yhdysvaltojen kauppa- ja teknologianeuvoston seuraavan kokoukseen.

Ministereillä on kokouksen yhteydessä myös tilaisuus epäviralliseen keskusteluun Maailman kauppajärjestön WTO:n pääjohtajan Ngozi Okonjo-Iwealan sekä Euroopan parlamentin kansainvälisen kaupan valiokunnan puheenjohtajan Bernd Langen kanssa. Lisäksi ministerit saavat katsauksen Liettuan ja Kiinan kauppaan liittyvistä ongelmista.

Ministeri Skinnarin mukaan on tärkeää, että EU rakentaa Afrikan kanssa tasavertaista kumppanuutta. Ministerien keskustelu käydään EU:n ja Afrikan unionin huippukokouksen (17.–18. helmikuuta) alla.

”Kauppa- ja investointisuhteiden syventäminen on keskeinen osa EU:n ja Afrikan kumppanuutta. On tärkeää tukea Afrikan taloudellisen integraation vauhdittamista. Suomi kannattaa talouskumppanuussopimusten kehittämistä ja syventämistä Afrikan maiden kanssa”, Skinnari sanoo.

Ministeri Skinnari pitää viime vuonna käynnistynyttä EU:n ja Yhdysvaltojen kauppa- ja teknologianeuvostoa hyvänä foorumina edistää EU:n ja Yhdysvaltojen yhteisiä tavoitteita. Neuvoston seuraava kokous on määrä järjestää kevään aikana Euroopassa.

”Suomelle erityisen keskeisiä aiheita tässä yhteistyössä ovat esimerkiksi teknologiastandardit, 5G ja 6G, ilmasto ja vihreä teknologia. On myös tärkeää käydä Yhdysvaltojen kanssa vuoropuhelua globaalin kaupan haasteista”, Skinnari katsoo.

Lisätietoja:

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin diplomaattiavustaja Juha Niemi, puh. +358 50 478 1387 sekä osastopäällikkö Ilkka-Pekka Similä, puh. +358 50 336 3856.