Ministeri Sasin yritysvaltuuskunta palasi Persianlahdelta


Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi palasi vienninedistämismatkalta Arabiemiraateista ja Omanista 25.10. Mukana Arabiemiraateissa oli neljätoista suomalaisyritystä ja Omanissa kuusi. Lisäksi Abu Dhabissa järjestettiin suomalaista terveysteknologiaa ja asiantuntemusta esittelevä seminaari.

Isännät molemmissa maissa antoivat paljon arvoa sille, että suomalaisvaltuuskunta saapui alueelle aikana, jolloin uutiset sieltä ovat enimmäkseen huonoja. Tilanne Arabiemiraateissa ja Omanissa on erittäin turvallinen, ja ongelmat ovat rajoittuneet Afganistaniin.

Ministeri Sasi oli tyytyväinen vierailuunsa.
- Kun jossain on vaikeaa, huomataan tosi ystävät. Arabiemiraatit ja Oman ovat kärsineet kohtuuttomasti syyskuun 11. päivän terrori-iskujen seurauksista. Turismi, joka on molemmille tärkeä elinkeino, on romahtanut. Myös monet maat ovat peruuttaneet kauppavaltuuskuntiensa vierailuja ja ministerivierailuja. Valitettavasti Finnairkin peruutti lomalentonsa alueelle, ja tuhannet suomalaisten lomamatkavaraukset on siirretty muualle. On tärkeää osoittaa, että emme halua politisoida kaupankäyntiä. Pieni maa, jolla ei ole omia poliittisia intressejä on hyvä yhteistyökumppani, sanoi ministeri Sasi.

Suomi on nykyään niin globaali toimija, ettei ole mitään maailman kolkkaa, joka voitaisiin jättää huomiotta, koska suomalaiset yritykset myyvät tuotteitaan ja palveluksiaan kaikkialle.

Monet Persianlahden maat ovat liittyneet WTO:n jäseniksi, viimeisimpänä Oman vuonna 2000. Saudi-Arabian neuvotteluprosessi on vielä kesken. Ministeri Sasi kehottaa yrityksiä seuraamaan WTO-liittymisneuvottelujen aikatauluja. WTO:n jäseniksi tullessaan maat joutuvat avaamaan markkinoitaan. Siirtymäajat saattavat vaihdella ja olla pitkiäkin, mutta monille yrityksille tämä tieto tulevasta vapauttamisesta saattaa olla erittäin hyödyllinen, koska kaupalliset suhteet on luotava etukäteen.

- Suomalainen liikemies ei vähästä pelästy, se on nähty Venäjän kaupan vaikeina vuosina. Se, että Persianlahden maihin tuli nyt mukaan näin moni yritys, on hyvä osoitus tästä.

Matkaohjelman olivat järjestäneet Suomen suurlähetystöt Abu Dhabissa ja Riadissa sekä Afrikan- ja Lähi-idän aluelinja ulkoministeriössä. Abu Dhabissa samaan aikaan järjestetyn terveyssymposiumin oli järjestänyt Metalliteollisuuden keskusliitto.

Ministerin yritysvaltuuskunnassa olivat mukana Arabiemiraateissa Comptel, Fortum, Inion Oy, Instrumentarium Datex-Ohmeda, Kone, Kvaerner Masa-Yards, Nokia, Petracon, Planmeca, Sandvik Tamrock, Stonesoft, Teleste, Wartsila sekä Wapice.

Omanissa olivat mukana Comptel, Fortum, Inion, Instrumentarium, Kvaerner Masa-Yards sekä Wärtsilä.

Comptelin myyntijohtaja Mikael Nygård sanoi ministerin valtuuskunnassa matkustamisen avaavan sellaisia ovia, jotka muuten saattavat pysyä suljettuina.

- Ministerivierailu antaa hyvän kaikupohjan, se herättää erityistä luottamusta vastapuolessa. Meillä oli erittäin onnistuneet tapaamiset Abu Dhabissa, Dubaissa ja Muscatissa. Abu Dhabin tapaamisen paikallisen telemonopolin kanssa oli järjestänyt suurlähetystö, Dubaissa järjestimme tapaamisen itse, mikä oli meille kustannustehokasta ministerivierailuohjelman ohessa. Muscatissa oli paikallinen Suomen kunniapääkonsuli järjestänyt erittäin täsmäohjatun tapaamisen, pystyimme kerralla tapaamaan sekä telehallinnon korkeita virkamiehiä että operaattorin pääjohtajan. Yritysten on oltava itse aktiivisia ja hyödynnettävä vierailun tarjoamia lisämahdollisuuksia, sanoi Nygård.