Ministeri Sasin vierailu Tansaniaan lykätty


Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi on päättänyt lykätä Tansaniaan suuntautuvaa vierailuaan, jonka oli määrä tapahtua 8.–9. helmikuuta. Peruutuksen syynä ovat Sansibarilla esiintyneet väkivaltaisuudet, joiden johdosta maan tilanne on nopeasti huonontunut.

Ministeri Sasin oli tarkoitus käydä Dar es Salaamissa runsaan vuorokauden vierailulla paluumatkallaan Etelä-Afrikasta. Käyntinsä aikana Sasi olisi allekirjoittanut valmiiksi neuvotellun investointisopimuksen Tansanian ulkoministerin kanssa.

Suomi on yhdessä muiden EU-maiden kanssa tuominnut viimeaikaiset väkivaltaisuudet ihmisoikeuksien ja ilmaisunvapauden loukkauksina. Maan turvallisuusjoukkojen sanotaan syyllistyneen liialliseen väkivaltaisuuteen, kun ne tukahduttivat oppositiopuolueen mielenosoitukset Sansibarissa ja etenkin osavaltioon kuuluvalla Pemban saarella. Epävirallisten tietojen mukaan useita kymmeniä ihmisiä on kuollut, osa heistä mantereen puolella. EU-maat luonnehtivat tapahtumia vakavaksi takaiskuksi maan rauhanomaiselle kehitykselle sekä luottamukselle, jota kansainvälinen yhteisö on tuntenut Tansaniaa kohtaan.

Lisätietoja: linjanjohtaja Hannu Himanen, puh. 1341 6212, tai yksikön päällikkö Kari Toiviainen, puh. 1341 6260.


Sansibarin tilannetta koskeva tiedote