Ministeri Sasi: Virolaiset eivät uhkaa työvoimamarkkinoitamme

”Pidän erittäin tärkeänä, että työministeriö on teettänyt selvityksen EU:n laajentumisen vaikutuksesta maahanmuuttoon. Sekä päättäjät ja kansalaiset saavat käyttöönsä arvokasta lisätietoa. Tutkimuksen tulokset tukevat selkeästi jo aiemmin hyväksymiämme laajentumiskantoja”, sanoo laajentumisneuvotteluvaltuuskuntaa johtava ministeri Kimmo Sasi.

”Erityisen kiinnostavaa meidän kannaltamme on, että selvityksessä osoitetaan Virosta Suomeen suuntautuvan muuttoliikkeen jäävän pieneksi. Kansalaisten ei siis tarvitse olla huolissaan siitä, että Viron EU-jäsenyyden toteuduttua virolaiset saapuisivat suurin joukoin Suomeen ja aiheuttaisivat ongelmia työvoimamarkkinoilla.”

”Kun työvoiman liikkuvuutta on kuitenkin vaikea ennakoida, Suomi valitsi mallin, joka mahdollistaa tarpeellisen sopeutumisen työmarkkinatilanteen muutoksiin. Huhtikuussa 2001 käyttöönotettu uudistettu työlupamenettely puolestaan antaa yrityksille mahdollisuuden rekrytoida työntekijöitä tarpeellisessa määrin niin nyt kuin kahden vuoden siirtymäajan kuluessa, jolloin kansallista järjestelmää vielä sovelletaan. Tarvittaessa, jos työlupakäytännön osalta esiintyy ongelmia, sitä voitaneen uusien jäsenmaiden kohdalta pyrkiä vieläkin yksinkertaistamaan”, toteaa ministeri Sasi.



Tutkimus: Virosta ei Suomen työvoimareserviksi

EU
EU-jäsenyys
Viro
työmarkkinat