Ministeri Sasi vienninedistämismatkalle Arabiemiraatteihin ja Omaniin

Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi tekee vienninedistämismatkan Arabiemiraatteihin ja Omaniin 22.-24. lokakuuta. Matkaa isännöivät maiden kauppaministerit. Ministeri Sasi käy keskusteluja myös Dubain kruununprinssin Mohamed bin Rashid al-Maktoumin ja Omanin sulttaanin edustajan Sayyid Fahed Bin Mehmoud Al Saidin kanssa.

Sasin matkaan osallistuu parisenkymmentä suomalaisyritystä, jotka edustavat informaatioteknologiaa, öljyteollisuutta, laivanrakennusta ja terveydenhuoltoteknologiaa. Osa yrityksistä osallistuu Suomen ja AEL:n yhdessä järjestämään terveydenhuollon symposiumiin Abu Dhabissa.

Arabiemiraattien osuus Suomen viennistä on kasvanut viime vuosina tuntuvasti. Vientitilastojen mukaan AEL on Suomelle selkeästi suurin kauppakumppani koko Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan alueella. AEL:n ja erityisesti Dubain kautta kanavoituu runsaasti vientiä myös muihin Persianlahden alueen maihin. AEL:ssa ja erityisesti Dubaissa on merkittävin suomalaisyritysten keskittymä, tällä hetkellä 24 yritystä. Oman on uusi avaus vienninedistämiskohteena. Se on nopeasti kehittyvä kansantalous, jonka kiinnostavuutta ovat lisänneet maan pyrkimykset talouden uudistamiseen ja liberalisointiin sekä infrastruktuurin rakentaminen. Omanista tuli WTO:n jäsen vuonna 2000.

Ministeri Sasin matka ajoittuu sekä poliittisesti että kauppapoliittisesti kiinnostavaan ajankohtaan. Matkan päätarkoitus on edistää suomalaista vientiä ja yritystemme kansainvälistymistä. Samalla on kuitenkin tilaisuus vaihtaa myös ajatuksia lähestyvästä WTO-ministerikokouksesta. Ajankohtaisen kansainvälispoliittisen tilanteen takia myös poliittiset kysymykset, kuten terrorismin vastainen kansainvälinen yhteistyö, Lähi-idän rauhanprosessi ja alueellinen vakaus noussevat keskusteluissa esille. Alueelliset kriisit ovat vuosia olleet yksi suurimmista esteistä kaupallis-taloudellisen kanssakäymisen lisäämiselle alueen maiden kanssa.

Lisätietoja: avustaja Riikka Eela Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan yksiköstä, puh 09 1341 6479, sekä ministerin lehdistöavustaja Paula Parviainen, puh 040-571 9370.