Minister Sasi träffade Marockos statsminister och undertecknade investeringsskyddsavtal

“Att utveckla kommersiella relationer i synnerhet med moderata arabländer är viktigare än tidigare”

Utrikeshandelsminister Kimmo Sasi träffade under sitt besök i Marocko landets statsminister Abderrahmane Youssouf. Ministrarna talade om kampen mot terrorism. Statsminsiter Youssouf tackade Finland som fredsbyggare. Sasi poängeterade att det “särskilt efter terror-attackerna finns all orsak att betona utvecklingen av kommersiella relationer med moderata arabländer.”

Sasi gav sitt starka stöd till utvecklingen och effektiveringen av EUs Medelhavs-samarbete. “EU.s Medelhavssamarbete ökar stabiliteten i Medelhavsregionen. Att skapa ett frihandelsområde i Medelhavet till år 2010 befrämjar regionens ekonomiska tillväxt och minskar sålunda fattigdomen.”.
Minister Sasi undertecknade ett avtal som befrämjar och skyddar investeringar mellan Finland och Marocko i Rabat 1.10. Å marokanska vägnar undertecknades avtalet av landets ekonomi – och finansminsiter Fathallah Oualalou. Avtalet förhandlades på finländskt initiativ. Finland har investeringsskyddsavtal med 36 länder. Avsikten med dem är att skydda finländska investeringar mot politisk risk och öka förutseebarheten i investeringsmiljön.

Samtidigt undertecknades ett protokoll mellan Finland och Marocko för att förändra avtalet mot dubbelbeskattning.

De bilaterala kommersiella och ekonomiska förhållandena har under de senaste åren varit på rätt anspråkslös nivå. Den gynnsamma ekonomiska utvecklingen har dock återspeglat sig i handelsrelationerna mellan våra länder. Vår export till Marocko ökade ifjol med ca 60 %- Våra viktigaste exportartiklar var telekommunikationsapparater och trävaror. Marocko exporterar appelsiner till Finland.
Etableringen av finländska företag i marocko har hittills varit anspåkslös. Vi kan vänta oss en positivare utveckling när fördelarna av frihandelsområdet mellan EU och Marocko kommer att konkretiseras.









EU