Minister Sasi deltar i EUs utrikesministermöte om Barcelonaprocessen i Bryssel


Utrikeshandelsminister Kimmo Sasi representerar Finland i urikesministermötet mellan EU och Medelhavsländerna (Euromed) i Bryssel 5-6.11.
På dagordningen finns alla tre korgar sedan Barcelonaprocessen startade 1995, men särskild uppmärksamhet fästes denna gång vid den tredje korgen, som behandlar partnerskap i sociala, kulturella och humana spörsmål. Man förbereder ett samarbetsprogram för rätts- och inrikesärenden. PÅ dagordningen finns också förbättring av kvinnans ställning i samband med för medelhavsländernas ekonomiska utveckling.

Dessutom fästes vid mötet särskild uppmärksamhet vid behovet av samarbete för att bekämpa terrorism, att befrämja dialog mellan kulturer och civilisationer samt för att mota rasism och främlingsfientlighet i enlighet med besluten från Europeiska rådet den 21september. EU poängterar att det är viktigt att gå vidare med Barcelonaprocessen i nuvarande politiskt spända situation. Det är viktigt att EU fortsättningsvis aktivt deltar i utvecklingen av regionen till alla delar. Vid detta ministermöte har man en möjlighet att föra fram denna förpliktelse.

Alla 27 länder som är fullvärdiga medlemmar av processen deltar, dvs. förutom EU-länderna Algeriet, Cypern, Egypten, Israel, Jordanien, Libanon, Malta, Marocko, Palestinska adminisrationen, Syrien, Tunisien och Turkiet. Det är möjligt att även Jasser Arafat deltar.

Ytterligare uppgifter: pressattaché Paula Parviainen, gsm 040 571 9370, utrikesrådet Heikki Hannikainen gsm 050 306 6916, samt ambassadsekreterare Teemu Sepponen gsm +32 478 88 71 78.







EU