Ministeri Sasi: EU:n laajentuminen lisää Euroopan vakautta
- Laajentuminen on ykkössijalla EU:n asialistalla, sanoi ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi puhuessaan arvovaltaisessa Berliinin Eurooppa –foorumissa Berliinissä 16.11.2001 Tilaisuuden järjestäjät, Herbert Quandt Stiftung ja Financial Times olivat kutsuneet Sasin arvioimaan EU:n tulevaisuutta. Muut puhujat olivat laajentumisesta vastaava komission jäsen Günter Verheugen sekä Baijerin pääministeri Edmund Stoiber. Foorumiin osallistuvat myös Italian, Latvian ja Saksan presidentit sekä useita ministereitä, yritysjohtajia ja päätoimittajia.
- Laekenin huippukokouksessa joulukuussa päätetään EU:n tulevaisuuskeskustelun muodoista. Tämä keskustelu antaa hyvän tilaisuuden Euroopan unionin perusluonteen ja kehityssuuntien kokonaisvaltaiselle tarkastelulle ennen seuraavaa hallitustenvälistä konferenssia vuonna 2004.
Sasi muistutti, että niin laajentuminen kuin globalisaatiokehityskin asettavat uusia haasteita unionin toiminta- ja päätöksentekokyvylle, joita Nizzan sopimus ei onnistunut riittävästi vahvistamaan. Laekenin huippukokous tarjoaa tilaisuuden myös lisätä unionin päätöksenteon tehokkuutta ja kansanvaltaisuutta. Päätöksentekojärjestelmän on oltava helposti ymmärrettävä, demokraattinen ja avoin.
Sasin mielestä keskustelussa olisi tarkasteltava määräenemmistöpäätösten laajentamista. Suomen ja monien muiden kannattama yksinkertainen kaksoisenemmistö olisi hyvä muoto, tällöin päätösten takana olisi sekä jäsenmaiden että väestön enemmistö.
Vaikka nykyistä toimivaltajakoa unionin ja jäsenmaiden välillä on syytä selkeyttää, Sasin mielestä ei ole kuitenkaan realistista eikä toivottavaakaan, että toimivalta pyrittäisiin jakamaan tyhjentävästi toisaalta unionin ja toisaalta jäsenvaltioiden yksinomaiseen toimivaltaan. Unionin dynaamisuuden säilyttäminen edellyttää sitä, että sen toimivalta on jatkossakin pääosin jäsenvaltioiden kanssa rinnakkaista. Viime kädessä ratkaisevin kysymys on jaetun toimivallan käyttö aidosti toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteita kunnioittaen.
Sasi muistutti, että unionin toiminnan on annettava todellista lisäarvoa jäsenvaltioille sekä niiden kansalaisille ja yrityksille.
Kansallisten parlamenttien vaikutusmahdollisuuksia on vahvistettava ensisijaisesti kehittämällä jäsenvaltioiden EU-politiikan päätöksentekojärjestelmiä eikä perustamalla uusia EU –toimielimiä. Ne saattaisivat heikentää unionin päätöksentekokykyä ja hämärtää poliittisia valta- ja vastuusuhteita