Ministeri Haavisto Washingtoniin Isisin vastaisen koalition ulkoministerikokoukseen

Ministeri Haavisto Washingtoniin Isisin vastaisen koalition ulkoministerikokoukseen

Ulkoministeri Pekka Haavisto osallistuu 14. marraskuuta Washingtonissa Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeon isännöimään kansainvälisen Isisin vastaisen koalition ylimääräiseen ulkoministerikokoukseen.

Kokouksessa on tarkoitus keskustella koalition jatkotoimenpiteistä Isisin vastaisessa taistelussa.

”Kansainvälisen koalition toiminta Isisin vastaisessa taistelussa on ollut tuloksellista. Vaikka Isis on menettänyt hallussaan olleet maa-alueet, on järjestöllä ja sen ideologialla edelleen kannattajia. Järjestö kykenee toteuttamaan terrori-iskuja niin Irakissa ja Syyriassa, kuin kansainvälisestikin. On tärkeää jatkaa toimintaa Isisin uuden nousun estämiseksi,” ulkoministeri Pekka Haavisto painottaa.

Suomi liittyi kansainväliseen Isisin vastaiseen koalitioon vuonna 2014. Suomi osallistuu Irakissa koalition kriisinhallintaoperaatio Operation Inherent Resolve (OIR) koulutus- ja neuvonantotoimintaan 80 sotilaalla sekä Naton koulutusoperaatioon yhdellä sotilaalla. Lisäksi Suomi osallistuu Irakissa EU:n siviilikriisinhallintaoperaatioon sekä poliisikoulutukseen koalition puitteissa.

Suomi myös tukee Irakin jälleenrakentamista UNDP:n vakautusrahaston kautta sekä antaa humanitaarista apua Irakille ja Syyrialle. Suomen tuki Irakille vuodesta 2014 lähtien on yli 30 milj. euroa. Tuki Syyrian konfliktin ehkäisemiseen on ollut yli 200 milj. euroa.

”Tuki Irakin vakauttamiselle ja yhteiskunnalliselle kehittämiselle sekä yhteisöjen eheyttämiselle on tärkeää myös jatkossa, jotta voimme luoda tulevaisuuden näkymiä erityisesti nuorille sukupolville. Syyriassa humanitaariset tarpeet ovat jo ennestään mittavat ja Koillis-Syyrian viimeaikaisten kehityskulkujen johdosta on entistäkin tärkeämpää varmistaa, ettei Isis saa alueella uudelleen jalansijaa,” muistuttaa ulkoministeri Haavisto.

Kokouksen yhteydessä ministeri Haavisto tapaa myös kahdenvälisesti muiden koalition jäsenvaltioiden ulkoministereitä sekä Yhdysvaltojen hallinnon edustajia, kuten Yhdysvaltain Afganistan-erityisedustaja Zalmay Khalilzadin.

Lisätietoja: poliittisen osaston apulaisosastopäällikkö Tanja Jääskeläinen, puh. +358 295 350 303 ja ulkoministerin erityisavustaja Joel Linnainmäki puh. +358 50 478 2587.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi