Ministeri Haavisto matkustaa New Yorkiin YK:n yleiskokouksen korkean tason viikolle, ministeri Skinnari edustaa Suomea korkean tason virtuaalitilaisuuksissa

Yhdistyneiden kansakuntien 76. yleiskokouksen korkean tason viikko alkaa New Yorkissa 20.9. Ulkoministeri Pekka Haavisto osallistuu New Yorkissa ministeritason tilaisuuksiin sekä tapaa paikan päällä kahdenvälisesti ministerikollegoja ja YK:n edustajia. Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari edustaa Suomea viikon aikana useissa korkean tason virtuaalitilaisuuksissa.

YK-lippu

YK:n korkean tason viikolla esiin nousevat ajankohtaiset teemat, kuten koronapandemia ja terveysturvallisuus, ilmastokysymykset, ihmisoikeuksien edistäminen, sekä Etiopian ja Afganistanin tilanteet. Lisäksi asialistalla ovat Suomen ehdokkuus YK:n ihmisoikeusneuvostoon, monenkeskisen yhteistyön vahvistaminen ja YK:n uudistaminen.

Suomen valtuuskuntaa johtaa tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka pitää Suomen yleiskeskustelupuheenvuoron New Yorkissa tiistaina 21.9. Presidentti Niinistö pitää myös Suomen virtuaalisen puheenvuoron YK:n ruokajärjestelmähuippukokouksessa torstaina 23.9.

Valtionpäämiehiä ja ministereitä osallistuu viikon ohjelmaan paikan päällä, mutta pandemiatilanteesta johtuen New Yorkiin matkustavien valtuuskuntien kokoa on järjestäjien toimesta rajoitettu ja useat korkean tason tapahtumat järjestetään pääosin virtuaalisina ja ne jakautuvat kahdelle viikolle (20.–27.9.).
 

Ministerien ohjelmissa korostuu yhteisten ratkaisujen etsiminen globaaleihin haasteisiin

Ministeri Haaviston korkean tason viikon ohjelma painottuu ajankohtaisiin kriiseihin, erityisesti Afganistanin tilanteeseen, digitalisaatioon, rauhanvälitykseen ja monenvälisen yhteistyön tukemiseen. Ohjelmassa on myös kahdenvälisiä tapaamisia muiden maiden sekä YK-järjestöjen johdon kanssa.

Ministeri Skinnarin ohjelmassa korkean tason viikolla ovat esillä muun muassa monenvälisen järjestelmän vahvistaminen, ilmasto, innovaatiot, kiertotalous, koulutus, kouluruokailu, vähiten kehittyneet maat sekä yritysten rooli kestävässä kehityksessä. Ministeri Skinnari pitää Suomen puheenvuoron vähiten kehittyneiden maiden ministerikokouksessa (17.9.), SDG Business Forumissa (22.9.), kouluruokakoalition lanseeraustilaisuudessa (23.9.) sekä korkean tason paneelissa tytöt huomioivasta ilmastokoulutuksesta (24.9).

Korkean tason viikolla järjestetään myös kestävän kehityksen tavoitteita tukeva SDG Moment -tilaisuus (20.9.), hybridimuotoisena järjestettävä Durbanin julistuksen ja toimintaohjelman 20-vuotisjuhlatilaisuus (22.9.) sekä korkean tason energiadialogi (24.9.).

Suomen YK-toiminnan lähtökohtina ovat kansainvälisen sääntöpohjaisen järjestelmän puolustaminen ja monenvälisen yhteistyön vahvistaminen, missä Suomelle tärkeitä painopisteitä ovat kestävä kehitys ja ilmastonmuutoksen hillintä, konfliktien ehkäisy ja rauhanvälitys, tasa-arvon sekä ihmisoikeuksien edistäminen. YK:n korkean tason viikko tarjoaa arvokkaan mahdollisuuden vahvistaa yhteistyösuhteita ja pitää esillä Suomelle tärkeitä teemoja.


Lisätietoja ulkoministerin ohjelmasta:
Yksikönpäällikkö Anna Salovaara, YK- ja yleisten globaaliasioiden yksikkö, puh. +358
295 350 018,
Ulkoministerin erityisavustaja Joel Linnainmäki, puh.
+358 50 478 2587
 

Lisätietoa kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin ohjelmasta:
Yksikönpäällikkö Satu Lassila, kestävän kehityksen ja ilmastopolitiikan yksikkö, puh. +358 295 350 022,
Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin erityisavustaja Kirsi Airio, puh. +358 50 574 1729.


Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.