Minister Enestam: Risk för oljeskador i Östersjön kartläggs
Behovet av nya insatser för att bekämpa oljeskador i Östersjöområdet skall kartläggas. De nordiska samarbetsministrarna var vid sitt möte denna vecka i Tromsö (12.6.2002) villiga att stöda ett samnordiskt projekt om kartläggning av det nuvarande regionala olje- och kemikaliebekämpningssystemets problem och brister.
Målsättningen med det förslag som framlades av Finlands samarbetsminister Jan-Erik Enestam är att få en totalbild av de största bristerna i oljebekämpningen i Östersjöområdet nationellt, regionalt och internationellt. Möjligheterna att höja företagens miljömedvetenhet och deras finansiella och organisatoriska ansvar för oljebekämpning måste utvärderas. Därtill skall en konkret aktionsplan uppgöras för förhindrandet av olyckor och för effektivering av regionala åtgärder då en olycka inträffat.
Motivet till detta de ökande oljetransporterna på Östersjön. Ökningen har blivit kännbar genom ibruktagandet av hamnen Koivisto (Primorsk). Därför är det särskilt aktuellt att företa en neutral kartläggning av oljebekämpningkapaciteten med enhetliga kriterier, sade minister Enestam. Härvid bör man beakta de nationella och regionala organisationernas roll i oljebekämpningen samt de undersökningar som redan gjorts.
Samarbetsministrarna gav också sitt fulla stöd till stärkandet av nordbornas rättigheter. Minister Enestam efterlyste “högsta möjliga ambitionsnivå” då de olika ministerråden och kommittéerna uppföljer de förslag, som nämns i ambassadör Ole Norrbacks rapport som offentliggjordes i april. Avsikten är bl.a. att förbättra informationsgången inom myndigheterna så att kunskapen om de nordiska avtalen ökar och att harmonisera tolkningen och tillämpningen av avtalen.
Ett tredje tema på ministrarnas möte var de nordiska bankgiroavgifterna. Samarbetsministrarna hade inför mötet personligen sänt varandra ett belopp motsvarande ca. 30 euro och kunde bekräfta Föreningarna Nordens förbunds utredning vid årsskiftet. Kostnaderna varierade mellan 35 och 80 procent av detta belopp, och överföringen räckte mellan 2 och 7 dagar. Frågan utreds närmare av de nordiska finans- och konsumentministrarna, men samarbetsministrarna avser att komma med en direkt vädjan till bankerna att åtgärda situationen.
Tilläggsuppgifter: Karl Johan Krokfors, UM, tel 1605 5557