Ministeri Enestam: Kansalaisjärjestöillä tärkeä rooli Suomen lähialueyhteistyössä

Lähialueyhteistyöministeri Jan-Erik Enestam kiitteli suomalaisten kansalaisjärjestöjen aktiivisuutta pyrkiä mukaan yhteistyöhön varsinkin Venäjällä ja Virossa avatessaan lähialueyhteistyön kansalaisjärjestötapaamisen maanantaina 27. marraskuuta Helsingissä.

"Tulevaisuudessa olisi hyödyllistä pyrkiä lisäämään synergiaetuja järjestöjen yhteisten tavoitteiden määrittelemiseksi ja niiden toteuttamiseksi", totesi Enestam.

Enestamin mukaan kansalaisjärjestöillä on tärkeä tehtävä kaikilla oikeusvaltion ja toimivan kansalaisyhteiskunnan aloilla toteutettavassa uudistustyössä. Kansalaisyhteiskunnan kehittäminen kuuluu olennaisena osana vakauden, hyvinvoinnin, tasa-arvon ja yhteiskuntarauhan edistämiseen.

Terveydenhuolto on uusi keskeinen yhteistyön ala, jossa tärkeänä tavoiteena on torjua Suomeen kohdistuvia haitallisia ilmiöitä, kuten tarttuvia tauteja.

Enestam ennusti taloudellisen tuen tarpeen Venäjällä jatkuvan vielä pitkään. Viron, Latvian ja Liettuan osalta hän totesi Suomen jatkavan lähialueyhteistyötä nykymuodossaan siihen saakka, kunnes niistä tulee EU:n jäseniä. Sen jälkeen yhteistyölle kehitetään uusia muotoja.

Lisätietoja: lähialueyhteistyön yksikön päällikkö Markku Kauppinen, ulkoasiainministeriö, puh: 09 - 1341 5625.

Ministeri Enestamin avauspuheenvuoro