Minister Elisabeth Rehn i FN-panel som bistår offer för sexuellt våld

Pressmeddelande 307/2010
15.10.2010

Minister Elisabeth Rehn deltog i en panel som FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter sammankallat för att samtala med offer för sexuellt våld i Demokratiska republiken Kongo. FN:s högnivåpanel rapporterade på onsdagen sina preliminära resultat. Enligt panelen har behoven hos offer för sexuellt våld inte tillgodosetts i tillräckligt hög grad, särskilt i avlägsna regioner.

I september-oktober besökte panelen sex städer och träffade offer i en ålder av 3-61 år, bland dem även fyra män. Panelen samtalade med lokala myndigheter och höll diskussionsmöten med tjänstemän inom rättssektorn, det civila samhället och FN:s representanter.

FN:s biträdande högkommissarie för mänskliga rättigheter Kyung-wha Kang bedömde att offren för sexuellt våld lider fysiskt, psykiskt och materiellt och behöver hjälp av många olika slag. De skuldbeläggs också inom familjen och i samhället, deras män överger dem och de blir socialt utslagna. Många offer drabbas också av fistlar och av graviditet och könssjukdomar som en följd av våldtäkter.

Enligt panelen är det viktigt att offrens lidande erkänns på hög nivå. Det vore ett steg mot en förändring av rådande attityder. I dag skuldbeläggs offren i stället för gärningsmännen.

Offren som panelen träffade betonade vikten av hälsovård och utbildning för barnen. I Kivuregionen, där den väpnade konflikten fortfarande pågår, betonades vikten av fred och säkerhet. Även kampen mot straffrihetskulturen och brister i rättssystemet nämndes i samtalen. Offer som kunnat identifiera de skyldiga och som vågat dra fallet inför rätta har tvingats erfara att förövarna flytt från fängelset och att de själva blivit utan utlovade skadestånd. Offren har också framfört krav på krigsskadestånd.

Panelen bereder en rapport till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter med rekommendationer för regeringen och andra berörda parter i Demokratiska republiken Kongo. Rekommendationerna är en del av FN:s strävan efter ökad rättvisa genom hjälp och stöd för offer. Samtidigt genomförs en nationell strategi om krigsskadestånd för sexuellt våld.

Rehn är en internationellt ansedd människorättsexpert, som tidigare varit bland annat riksdagsledamot, försvarsminister, jämställdhetsminister och Europaparlamentariker samt FN:s rapportör för mänskliga rättigheter och FN:s generalsekreterares särskilda sändebud i forna Jugoslavien. Under de senaste åren har hon ägnat sig åt internationella uppdrag. I synnerhet kvinnors ställning i krig och deras roll i fredsbyggandet har spelat en stor roll i Rehns arbete. Elisabeth Rehn valdes till styrelseordförande i Internationella brottmålsdomstolens brottsofferfond (ICC Trust Fund for Victims) i mars 2010.
 

ihmisoikeudet