Ministeri Blomqvist osallistuu pohjoismaisten yhteistyöministerien virtuaaliseen kokoukseen

Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist osallistuu pohjoismaisten yhteistyöministerien virtuaaliseen kokoukseen 8. helmikuuta. Kyseessä on ensimmäinen kokous, jonka Pohjoismaiden ministerineuvoston uusi puheenjohtajamaa Norja johtaa. Suomen kausi ministerineuvoston puheenjohtajana päättyi vuoden vaihteessa.

Kokouksen pääaiheita ovat Pohjoismaiden ministerineuvoston vuoden 2023 budjetin valmistelu sekä kriisiajan yhteistyö, jonka osalta ministerit keskustelevat muun muassa ministeri Jan-Erik Enestamilta tilatun strategisen selvityksen sisältämien suositusten seurannasta. 

”Jatkamme yhteisen visiomme ja sitä tukemaan laaditun toimintaohjelman toimeenpanoa. Tämä heijastuu myös ministerineuvoston budjetin painotuksissa. Tavoite maailman kestävimmästä ja integroituneimmasta alueesta on pandemian myötä korostunut entisestään ja määrätietoinen työ vihreän, kilpailukykyisen ja sosiaalisesti kestävän Pohjolan eteen jatkuu. Tässä kokonaisuudessa myös yhteisen kriisivarautumisemme kehittämisen merkitys on keskeinen. Suomen puheenjohtajuuden yhtenä kärkihankkeena oli pohjoismaisen huoltovarmuus- ja varautumisyhteistyön edistäminen, ja olen iloinen, että Norja on ilmaissut vahvaa sitoutumista Suomen käynnistämän työn jatkamiseen”, ministeri Blomqvist toteaa.  

Pohjoismaiden neuvoston presidentti, kansanedustaja Erkki Tuomioja on kutsuttu mukaan tuomaan esiin pohjoismaisten parlamentaarikkojen näkemyksiä ministerineuvoston budjettiin liittyen. Budjettikeskustelun yhteydessä etsitään myös ratkaisua Reykjavikissa sijaitsevan ja Alvar Aallon suunnitteleman Pohjolan talon kunnostustarpeisiin. Kokouksessa päätetään myös uudesta Pohjoismaiden kansainvälistä profilointia koskevasta strategiasta sekä maahanmuuttajien ja pakolaisten kotouttamista tukevan ohjelman jatkosta.  

Lisätietoja:

Johan Schalin, Pohjoismaisen yhteistyön sihteeristön päällikkö, puh. +358 295 351 781, etunimi.sukunimi@formin.fi.

Carolina Nordling, ministerin erityisavustaja, puh. +358 295 150 278, etunimi.sukunimi@gov.fi