Ministeri Blomqvist osallistuu pohjoismaisen istuntoviikon kokouksiin Helsingissä

Pohjoismaiden neuvoston 74. istuntoviikko järjestetään Helsingissä 31. lokakuuta – 3. marraskuuta. Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist osallistuu 1.–2. marraskuuta useisiin kokouksiin ja tilaisuuksiin.

Pohjoismaiden sekä Ahvenanmaan, Färsaarten ja Grönlannin yhteistyöministerit kokoontuvat aamulla 1. marraskuuta. Asialistalla on vuoden 2030 visiota tukevan, vuosien 2021–2024 toimintasuunnitelman puoliväliarviointi. Yhteistyöministerit keskustelevat arvioinnin sisältämistä suosituksista ja visiotyön jatkosta. Kokouksen muita aiheita ovat muun muassa Suomen Ulkopoliittisen instituutin laatima raportti pohjoismaisesta huoltovarmuusyhteistyöstä sekä ministerineuvoston vuoden 2023 budjetti. 

”Pohjoismaiden neuvoston istuntoviikko on hieno mahdollisuus maidemme, kansanedustajien ja hallitusten vuoropuhelulle.  On hienoa saada suuri joukko pohjoismaisia kollegoita Helsinkiin. Istuntoviikko on myös loistava tilaisuus juhlistaa 60 vuotta sitten allekirjoitettua Helsingin sopimusta, joka luo pohjan viralliselle hallitusten väliselle yhteistyölle Pohjoismaissa”, sanoo ministeri Blomqvist.  

Yhteistyöministerien kyselytunti järjestetään Pohjoismaiden neuvoston täysistunnon yhteydessä 2. marraskuuta. Kyselytunnilla Pohjoismaiden neuvosto ja yhteistyöministerit keskustelevat ajankohtaisista kysymyksistä. Ministeri Blomqvist esittelee istunnossa yhteistyöministerien selonteon liikkuvuudesta ja rajaesteistä. Selonteossa käsitellään muun muassa erityisen huomion kohteena olevia rajaesteitä verotuksessa, väestökirjanpidossa, ammattipätevyyksissä ja digitaalisten palveluiden saavutettavuudessa.

”Digitaalisten palveluiden saavutettavuus on esimerkki ajankohtaisesta ja tärkeästä rajaesteestä joka on ratkaistava, jos haluamme olla maailman integroitunein alue. Tällä hetkellä on liian hankalaa asioida muiden Pohjoismaiden digitaalisissa viranomaispalveluissa”, toteaa ministeri Blomqvist.

Ministeri Blomqvist osallistuu myös yhteistyöministereiden tapaamiseen Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajiston kanssa ja tapaa niin ikään hyvinvointivaliokunnan edustajat.

Tietoa Pohjoismaiden neuvoston istunnosta(Linkki toiselle web-sivustolle.) neuvoston verkkosivuilla  

Lisätiedot

  • Carolina Nordling, ministeri Blomqvistin erityisavustaja, puh. 0295 15 0278, etunimi.sukunimi@gov.fi
  • Ann-Sofie Stude, Pohjoismaisen yhteistyön sihteeristön päällikkö, puh. 0295 350 351, etunimi.sukunimi@formin.fi