Ministeri Blomqvist osallistuu pohjoismaiseen kestävää demokratiaa käsittelevään konferenssiin

Pohjoismaisen yhteistyön ministeri Thomas Blomqvist osallistuu virtuaalisesti 8. joulukuuta pidettävään konferenssiin, joka esittelee Pohjoismaille ominaisia vahvoja demokraattisia järjestelmiä. Kööpenhaminassa järjestettävän konferenssin tarkoituksena on osoittaa, kuinka Färsaarten, Grönlannin ja Ahvenanmaan osallistuminen pohjoismaiseen yhteistyöhön valtioiden ohella vahvistaa kestävää demokratiaa Pohjolassa.

Konferenssi on Suomen ja Ahvenanmaan yhteinen aloite Suomen Pohjoismaiden ministerineuvoston kuluvan vuoden puheenjohtajuuskauden puitteissa. Järjestäjänä toimii Suomen ulkopoliittinen instituutti (UPI) Pohjoismaiden ministerineuvoston sihteeristön tuella. Konferenssin avaavat Suomen ja Ahvenanmaan pohjoismaisen yhteistyön ministerit Thomas Blomqvist ja Annette Holmberg-Jansson. Konferenssi osuu myös yhteen Ahvenanmaa 100 ‑juhlavuoden kanssa. 

”Pohjoismaisen yhteistyön visio on tehdä Pohjolasta maailman kestävin ja integroitunein alue”, ministeri Blomqvist toteaa. ”Konferenssi on Suomen ja Ahvenanmaan yhdessä käynnistämän puheenjohtajuushankkeen huipentuma ja se tähtää menestyksekkäiden demokraattisten rakenteiden ja toimintamallien vahvistamiseen, näin samalla kestävää kehitystä ja pohjoismaista visiota tukien. Tiivis pohjoismainen yhteistyö on meille kaikille keskeinen voimavara, myös Färsaarille, Grönlannille ja Ahvenanmaalle, ja näin se hyödyttää suuresti koko aluettamme”.   

Konferenssin aihe tukee Pohjoismaiden pääministerien visiota, jonka mukaan Pohjolan tulee olla maailman kestävin ja integroitunein alue vuoteen 2030 mennessä. Färsaarten, Grönlannin ja Ahvenanmaan pohjoismaiseen yhteistyöhön osallistuminen voi toimia laajemminkin esimerkkinä demokraattisten rakenteiden ja toimintatapojen hyödyistä kaikille osapuolille.

Konferenssi on suunnattu diplomaateille ja kansainväliselle yleisölle sekä Pohjoismaista että Pohjoismaiden ulkopuolelta. Konferenssin puhujina ovat presidentti Tarja Halonen, YK:n ihmisoikeusasioiden apulaispääsihteeri Ilze Brands Kehris, pohjoismaisia yhteistyöministereitä, tutkijoita ja virkamiehiä.

Konferenssin yhteydessä Suomen ulkopoliittinen instituutti (UPI) yhteistyössä Ahvenanmaan rauhaninstituutin kanssa julkaisi tutkimusraportin 7. joulukuuta Färsaarten, Grönlannin ja Ahvenanmaan osallistumisesta ja heidän panoksestaan pohjoismaiseen yhteistyöhön.

Konferenssi järjestetään klo 13.30 – 17.30 Suomen aikaa. Tilaisuutta voi seurata Youtuben kautta(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Kokouksen ohjelma(Linkki toiselle web-sivustolle.) löytyy Ulkopoliittisen instituutin sivuilla. 

UPI:n tutkimukseen(Linkki toiselle web-sivustolle.) voi tutustua Ulkopoliittisen instituutin sivuilla.

Lisätietoja:

Pohjoismaisen yhteistyön sihteeristön päällikkö Johan Schalin, puh. +358 295 351 781, etunimi.sukunimi@formin.fi.

Ministerin erityisavustaja Carolina Nordling, puh. +358 295 150 278, etunimi.sukunimi@gov.fi.