Ministeri Blomqvist Färsaarille korona-ajan kokemuksia käsittelevään pohjoismaiseen konferenssiin

Pohjoismaisen yhteistyön ministeri Thomas Blomqvist osallistuu 25. marraskuuta 2021 pidettävään konferenssiin Torshavnissa Färsaarilla. Konferenssi käsittelee kokemuksia Pohjoismaiden kriisinhoidosta koronapandemian aikana ja tulevaisuuden pohjoismaista varautumisyhteistyötä. Tämä on tärkeä painopiste Suomen puheenjohtajakaudella Pohjoismaiden ministerineuvostossa 2021.

Konferenssi on Färsaarten hallituksen isännöimä ja sen tavoitteena on vahvistaa Pohjoismaiden yhteistä analyysiä siitä, minkälaisia oppeja pandemia-ajan pohjoismaisesta yhteistyöstä voidaan kerätä ja miten yhteistyötä tulisi kehittää tulevaisuuden kriisien varalta.

”On tärkeää, että yhdessä keskustelemme koronapandemian opetuksista. Suljettuihin rajoihin Pohjoismaiden välillä on kiinnitetty paljon huomiota - ja tämä syystä. Vapaa liikkuvuus on yksi pohjoismaisen yhteistyön ja yhteenkuuluvuuden kulmakivistä, ja rajojen sulkeminen on iskenyt erityisen voimakkaasti rajaseutujemme kansalaisiin. Pohjoismaiden kansalaisten on voitava luottaa siihen, että pohjoismainen rajat ylittävä arki toimii", sanoo ministeri Blomqvist.

Ministeri Blomqvist osallistuu paneelikeskusteluun, joka käsittelee seurauksia ja oppeja koronakriisistä. Ministeri vetää myös yhteen konferenssin keskustelut Pohjoismaiden ministerineuvoston kuluvan vuoden puheenjohtajan ominaisuudessa.

”Olemme Suomen puheenjohtajuuskaudella keskittyneet katsomaan eteenpäin ja oppimaan koronakriisistä. Pandemia on ollut muistutus siitä, että me kaikki hyödymme yhteistyöstä. Pohjoismaat ovat yksinkertaisesti vahvempia yhdessä. Tämä on se oivallus, jota meidän on hyödynnettävä ja konkretisoitava entistä syvempään ja tiiviimpään yhteistyöhön", toteaa ministeri Blomqvist. 

Kokoukseen osallistuu muun muassa muiden Pohjoismaiden yhteistyöministereitä, Pohjoismaiden neuvoston presidentti Bertel Haarder, Pohjoismaiden ministerineuvoston pääsihteeri Paula Lehtomäki sekä terveysalan asiantuntijoita, kuten Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell ja virtuaaliyhteydellä mukana oleva  WHO:n Eurooppa-johtaja Hans Kluge. Konferenssiin osallistuu myös entinen ministeri Jan-Erik Enestam, joka kertoo Pohjoismaiden ministerineuvoston häneltä tilaaman kriisiajan yhteistyötä käsittelevän selvityksen tuloksista.

Kokouksen ohjelma (Linkki toiselle web-sivustolle.)verkossa.

Lisätietoja:

Pohjoismaisen yhteistyön sihteeristön päällikkö Johan Schalin, puh. +358 295 351 781, etunimi.sukunimi@formin.fi.

Ministerin erityisavustaja Carolina Nordling, puh. +358 295 150 278, etunimi.sukunimi@gov.fi.