Ministeri Anne-Mari Virolainen Irakin jälleenrakennuskonferenssiin Kuwaitiin

Ministeri Anne-Mari Virolainen Irakin jälleenrakennuskonferenssiin Kuwaitiin

Kuwaitissa järjestetään 12–14. helmikuuta Irakin jälleenrakennuskonferenssi. Kokouksessa julkistetaan Irakin jälleenrakennussuunnitelmat, joiden laatimista ovat tukeneet Maailmanpankki, YK ja EU. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen osallistuu 14. helmikuuta jälleenrakennuskonferenssin korkean tason osuuteen.

”Suomi on sitoutunut Irakin vakauttamiseen ja jälleenrakennukseen ja lupaa Irakille 10 miljoonaa euroa vuodelle 2018. Summa kohdistuu vakauttamistoimiin, miinanraivaukseen sekä humanitaariseen hätäapuun”, sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen. Suomi painottaa erityisesti naisten aseman parantamisen sekä kansallisen sovintoprosessin tärkeyttä.

Sodat ovat aiheuttaneet Irakissa valtavaa tuhoa, ja myös jälleenrakennustarpeet ovat mittavat. Suuri osa maata on raunioina ISILin vastaisen sodan ja aiempien konfliktien jäljiltä.  Öljyrikkaana valtiona Irakilla on mahdollisuus tehdä paljon omilla varoillaan, mutta se tarvitsee myös ulkopuolista rahoitusta. Irakin öljytulot ovat laskeneet konfliktien ja öljyn maailmanmarkkinahinnan myötä murto-osaan entisestä.

Irak on Euroopan lähialuetta, jonka kehitys vaikuttaa myös Suomeen. Suomelle on tärkeää, että Irakin tilanne ja turvallisuus vakautuisivat ja demokratiakehitys etenisi. Jälleenrakennuksen lisäksi Irakissa tarvitaan vielä paljon apua maan humanitaarisen tilanteen parantamiseen, ISILiltä vallattujen alueiden välittömään vakautukseen sekä muun muassa miinanraivaukseen.

Kuwaitissa järjestettävässä konferenssissa painotetaan erityisesti yksityisen sektorin investointien osuutta jälleenrakennuksessa. Suomen delegaatioon osallistuu myös liike-elämän instituutioita, mm. Finnfund sekä muutamia yrityksiä. Irak on Suomelle pitkäaikainen ja perinteinen kauppakumppani, ja maan jälleenrakennus avaa myös suomalaisyrityksille merkittäviä kauppamahdollisuuksia.

Suomi on tukenut Irakia kehitysyhteistyömäärärahoista lähes 18 miljoonalla eurolla vuodesta 2014 lähtien. Tuki on kohdistettu humanitaariseen apuun, ISILiltä vapautettujen alueiden vakauttamiseen sekä humanitaariseen miinatoimintaan.

Lisätietoja: ulkomaankauppa- ja kehitysministerin erityisavustaja Juha Kirstilä, puh. 040 5528 200, ja ulkoasiainsihteeri Jussi Nummelin, puh. 050 430 2018, Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän yksikkö.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi

Tässä palvelussa myös