Resemässan 2017: Utrikesministeriet och Institutet för hälsa och välfärd önskar dig trevlig – och trygg – resa

Resemässan 2017: Utrikesministeriet och Institutet för hälsa och välfärd önskar dig trevlig – och trygg – resa

Pressmeddelande 10/2017
17.1.2017

Utrikesministeriet och Institutet för hälsa och välfärd deltar i resemässan Matka 2017 med en gemensam monter i mässcentret i Helsingfors den 19–22 januari. I monter 6s61 får du information om olika tjänster för resenärer, om resesäkerhet och om olika hälsofrågor när du reser.

Vad göra om man ändå råkar illa ut under semestern? Vilken sorts problem råkar vi vanliga finnar ut för när vi reser? Det diskuteras under en paneldebatt som ordnas av utrikesministeriet och producenterna bakom tv-programmet Madventures på Finlandsscenen den 21 januari kl. 15.00. Handelsrådet och resenären Jethro Rostedt intervjuar Madventures-duon Riku Rantala och Tunna Milonoff som befinner på resande fot. På plats i mässcentret finns Finlands konsul i Paris Minna Kokkonen och infektionsläkaren Katariina Kainulainen.

På Finlandsscenen hörs också under veckoslutets lopp utrikeshandels- och utvecklingsminister Kai Mykkänen som reser mycket i jobbet, Finlands konsul i Bangkok Raimo Pahkasalo som förmedlar hälsningar från Thailand, och Madventures-korrespondenterna som delar med sig restips från olika delar av världen.

I montern kan man också lyssna till korta presentationer om bland annat jet lag, antibiotikaresistens, turistdiarré, könssjukdomar, blodpropp, myggburna infektioner och barnfamiljers resande. Vi berättar om hur utrikesministeriet kan hjälpa dig i olika nödsituationer utomlands och hur det lönar sig att förbereda sin resa.

Din semester förlöper tryggare om du minns utrikesministeriets fyra R innan du ger dig av: ta en tillräckligt omfattande reseförsäkring, läs utrikesministeriets resemeddelande, gör en reseanmälan och se till att dina resedokument är i skick. Kontakta också hälsovården i god tid innan resan och kontrollera vilka vaccin som behövs och om det finns behov av malariamedicinering.

Ytterligare information: Heli Pietilä, innehålls- och kommunikationsexpert, utrikesministeriet, tfn 0295 351 422, och Terhi Hulkko, informatör, THL, tfn 0295 248 691

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi. THLs e-postadresser har formen fornamn.efternamn@thl.fi.

Messprogramm (på finska)