Latinamerika temat för utrikesministeriets handelspolitiska översikt

Latinamerika temat för utrikesministeriets handelspolitiska översikt

Pressmeddelande 192/2015
21.8.2015

Utrikesministeriets årliga översikt av internationella handelsrelationer och ekonomiska relationer Maailman markkinat (Världens marknader) publicerades den 21 augusti i Helsingfors. Publikationen som belyser förändringarna i världsekonomin, handelspolitiken och i enskilda marknader har i år Latinamerika som tema.

När publikationen presenterades talade Finlands ambassadörer Markku Virri (Brasilia), Mika-Markus Leinonen (Santiago de Chile) och Anne Lammila (Mexico City) om ländernas marknadsutsikter. Ambassadör Jukka Siukosaari (Buenos Aires), chargé d'affaires Hannu Ripatti (finska ambassadens förbindelsekontor, Colombia) och de blivande ambassadörerna Mika Koskinen (Lima) och Roy Eriksson (Mexiko City) var också anträffbara. Flera företagsrepresentanter delade med sig av sina erfarenheter från kontinenten.

Ett betydande reformprogram pågår i Mexiko. Landets regering har lagt upp ett investeringsprogram på 450 miljarder euro ram till 2018. Det ska bland annat byggas hamnar och ett 4G-nät som täcker hela landet. Investeringarna erbjuder gott om möjligheter för finländska företag. Brasilien är i sin tur världens sjätte största ekonomi och Sydamerikas största stat.

Beställ eller läs elektroniskt

Samtidigt kan du beställa utrikesministeriets tidning Kauppapolitiikka som kommer ut den 10 september och behandlar internationell handel och ekonomi (på finska). Temat för numret är möjligheterna i den arktiska regionen. Det ingår också en artikel om affärsmöjligheterna i Ryssland och en intervju med utrikesminister Timo Soini. Numrets företagspresentation handlar om NaturVention från Jyväskylä vars unga företagare har funnit globalt potential i urbaniseringen och förbättrandet av luftkvaliteten.

Muualla verkossa