Lähialueyhteistyöministeri Jan-Erik Enestamin vierailu Pietariin 21.-22.6.2000

Lähialueyhteistyöministeri Jan-Erik Enestam vierailee Pietarissa 21.-22.6.2000. Hänen mukanaan seuraa valtuuskunta, joka koostuu ulkoministeriön, ympäristöministeriön ja Säteilyturvakeskuksen virkamiehistä.

Ministeri Enestam tapaa vierailunsa aikana Pietarin kuvernöörin V.A. Jakolevin ja Leningradin alueen kuvernöörin V.P. Serdjukovin. Keskusteluissa ovat esillä Suomen ja Pietarin sekä Suomen ja Leningradin alueen välinen lähialueyhteistyö ja sen kehittämismahdollisuudet sekä kaupallisten ja taloudellisten suhteiden edistäminen. Ympäristökysymyksistä erityinen huomio kohdistetaan Pietarin lounaiseen jätevesipuhdistamoon ja ydinturvallisuuskysymyksiin. Liikenneasioista esillä ovat mm. Helsinki-Pietari-Moskova -liikenneväylän kehittäminen ja Viipurin ohikulkutie.

Ministeri Enestam vierailee lisäksi Sosnovyi Borin ydinvoimalassa ja tutustuu eräisiin sosiaalialan yhteisiin projekteihin. Hän käy myös Pietarissa sijaitsevassa Pohjoismaiden ministerineuvoston tiedotustoimistossa.

Suomi on vuoden 1990 jälkeen kohdistanut noin 110 miljoonaa markkaa Pietarin kaupungissa ja noin 100 miljoonaa markkaa Leningradin alueella toteutettuihin hankkeisiin. Näiden lisäksi noin 231 miljoonaa markkaa on suunnattu usealla Venäjän lähialueella toteuttaviin hankkeisiin, joissa Pietari ja Leningradin alue ovat mukana. Parhaillaan toteutusvaiheessa on 22 hanketta Pietarissa ja 30 hanketta Leningradin alueella.

Lisätietoja: yksikön päällikkö Markku Kauppinen/UM puh. 09-1341 5625, lähetystöneuvos Tapani Lehtinen/UM puh. 09-1341 5546