Kippis*! Finländarnas middagsbord erövrar världen Finlands 100-årsjubileum till ära

Kippis*! Finländarnas middagsbord erövrar världen Finlands 100-årsjubileum till ära

Pressmeddelande 111/2017
13.6.2017

Det sista veckoslutet i augusti sprider sig firandet av Finlands 100 år av självständighet runtom i världen när Finnish Your Dinner den 25–27 augusti bjuder in alla till en gemensam middag.

Finnish Your Dinner. Bild: Yhteismaa
Bild: Yhteismaa

Finländarna är ett sommarfolk. Vid de tusen sjöarnas stränder njuter folk av naturen, på stugorna går både basturna och grillarna heta och i städerna firas otaliga sommarevenemang.

I Helsingfors har man redan fem somrar i rad samlats vid ett över en halv kilometer långt bord med tusen sittplatser för att vid evenemanget Middag under bar himmel avnjuta en middag tillsammans med både bekanta och obekanta. Sista veckoslutet i augusti ska traditionen som började som ett experiment spridas över världen under namnet Finnish Your Dinner.

På gator, i parker eller hemma – alla är bjudna!

Det är fritt fram för var och en att var som helst ordna sin egen Finnish Your Dinner-middag och på så sätt ge alla en möjlighet att fira det hundraåriga Finland. Det är enkelt att informera om sin Finnish Your Dinner-middag genom att markera den på en digital karta.

”Det bor ungefär 2 miljoner människor runtom i världen som har finska rötter. Finnish Your Dinner välkomnar alla finländare och Finlandsvänner att fira Finlands stora jubileumsår”, berättar Petra Theman, chef för utrikeministeriets enhet för offentlig diplomati.

Tillsammans –  ingen pönötys**

Även om middagsborden dukas i vitt och festfolket kanske klär upp sig firas det hundraåriga Finland under avslappnade former vid Finnish Your Dinner-evenemangen.

”Det här är glada och sällskapliga middagar utan pompa och ståt. Vi hoppas att så många som möjligt tar vara på chansen och deltar i firandet av Finlands hundraåriga självständighet. Titta på kartan – be brave and Finnish Your Dinner!”, uppmanar Theman.

Många av Finlands ambassader från Washington till Jakarta ordnar egna stormiddagar där vem som helst kan delta ensam eller i grupp med egna kärl och egen middagsmat. Plats för middagarna är följande:

  • Addis Abeba, Etiopien
  • Buenos Aires, Argentina
  • Jakarta, Indonesien
  • Kuala Lumpur, Malaysia
  • Moskva, Ryssland
  • St Petersburg, Ryssland
  • Tallinn, Estland
  • Washington, USA

Anmäl dig som deltagare, värd eller värdinna för en Finnish Your Dinner-middag från och med den 18 juni på adressen finnishyourdinner.fi.

Evenemanget ordnas också runtom i Finland under namnet Middag under bar himmel (Illallinen taivaan alla). I Finland dukas långborden den 26 augusti förutom i Helsingfors även i Åbo, Tammerfors, Kotka och Esbo. Varje finländare kan dessutom ordna sin egen middag och markera den på kartan på webbadressen illallinentaivaanalla.yhteismaa.fi. I Finland kan privata middagar ordnas också i det gemensamma stadsrummet om de prickas in på kartan. Middagarna kan vara antingen stängda eller öppna för alla.

”Meningen är att ingen finländare ska behöva äta ensam den dagen”, säger Tanja Jänicke från Yhteismaa ry som står bakom konceptet. Yhteismaa är en allmännyttig förening som inledde sin verksamhet 2012. Yhteismaa planerar och genomför projekt, evenemang och utför tjänster som är betydelsefulla för samhället.

Finnish Your Dinner är en del av programmet för Finlands 100-årsjubileum år 2017.

Mer information om Finnish Your Dinner-evenemangen och bilder:

Mer information:

Finnish Your Dinner-evenemang utomlands: Petra Theman, chef för utrikeministeriets enhet för offentlig diplomati, tfn +358 295 351 558

Middag under bar himmel i Finland: Tanja Jänicke, Yhteismaa ry, tanja@yhteismaa.fi, tfn +358 50 382 0333.

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

*Kippis (uttalas som det skrivs) = skål på finska

**Pönötys (ö:et uttalas som ett svenskt ö men med munnen större och rundare, alla vokaler uttalas kortstavigt) = betyder ungefär pompa och ståt, bildat av verbet pönöttää, som betyder att göra sig viktig, vara uppblåst eller vara allmänt inskränkt och trångsynt.
 

Muualla verkossa