Utvecklingspolitiska kommissionen i sitt årliga utlåtande:

Kvaliteten på biståndet och anslagen allt viktigare i kristider

Pressmeddelande 129/2009
12.5.2009

Utvecklingspolitiska kommissionen offentliggör i dag tisdagen den 12 maj i Ständerhuset sin utvärdering Finlands utvecklingspolitiska tillstånd 2009. Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen och ordföranden i riksdagens utrikesutskott Pertti Salolainen mottar publikationen. I årets utvärdering behandlar kommissionen utmaningar som livsmedelskrisen och den ekonomiska krisen medför för utvecklingsländerna och åtgärder inom det finländska bilaterala utvecklingssamarbetet i skuggan av kriserna.

Att fattigdom orsakar sårbarhet framgick år 2008 genom att de höjda matpriserna ökade antalet människor som lider av hunger med omkring hundra miljoner. Under det senaste halvåret har finanskrisen ytterligare försämrat möjligheterna att minska fattigdomen. Även i dessa kristider måste Finland hålla fast vid sitt åtagande att höja biståndsanslaget till 0,7 procent av bruttonationalinkomsten senast 2015. Det förutsätter årliga höjningar av biståndsanslaget enligt ramarna för statsekonomin. Det går dock inte att minska fattigdom enbart genom utvecklingssamarbete. Statsförvaltningen måste stärka och vidareutveckla förmågan att utvärdera hur olika politikområden påverkar utvecklingsländerna och öka samverkan mellan dem. Bland annat inom handels-, säkerhets-, migrations- och klimatpolitiken är det viktigt att se till att utvecklingsmålen förverkligas.

Kommissionen betonar att förändringar i det bilaterala utvecklingssamarbetet, såväl när det gäller sektorer som arbetssätt, ska göras så att de stöder den internationella strävan att reformera utvecklingssamarbetet. Finland riktar i dag på eget initiativ om sitt utvecklingssamarbete enligt ett definierat finländskt mervärde och föredrar enskilda bilaterala projekt som verksamhetsform. För att utvecklingssamarbetet ska ha hållbara effekter måste mottagarländerna spela en central roll i definitionen av val som ska göras och åtgärder som ska vidtas för att nå de uppställda utvecklingsmålen. I stället för många enskilda projekt förutsätter ett kostnadseffektivt och resultatrikt bistånd olika former av samfinansiering, där den enskilda biståndsgivarens synlighet inte får vara det viktigaste.

Det är viktigt att Finland utöver skogs-, vatten-, energi-, miljö- och IT-sektorerna också i framtiden erbjuder mottagarländerna stöd till exempel inom utbildning, rättsstatsutveckling, jordbruk och hälsa. Kommissionen uppmuntrar ministeriet att i allt utvecklingssamarbete stärka betoningen av mänskliga rättigheter, ställningen för grupper som lätt blir utslagna, särskilt kvinnors och flickors ställning, och kampen mot hiv/aids.

Kommissionen behandlar i sin årsrapport också hur de snabbt förändrade riktlinjerna och statsförvaltningens produktivitetsprogram påverkar planeringen och genomförandet av utvecklingssamarbetet.

Närmare upplysningar: utvecklingspolitiska kommissionens ordförande Nina Suomalainen, tfn 040 357 6241, och generalsekreterare Juha Vuorenkoski, tfn 040 357 6269

Utvecklingspolitiska kommissionen är ett rådgivande organ som tillsattes av statsrådet den 1 oktober 2007. Kommissionen följer och utvärderar verksamheten och centrala beslut på olika politikområden som påverkar u-ländernas situation. Ordförande i utvecklingspolitiska kommissionen är Nina Suomalainen (Saml) och kommissionen har 21 medlemmar. Medlemmarna representerar politiska partier, intresseorganisationer, frivilligorganisationer och forskarvärlden.