Kehitysministereiden kokouksen aiheina EU:n vesidiplomatia ja yhteistyö Yhdysvaltojen kanssa

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari edustaa Suomea EU:n kehitysministereiden ulkoasiainneuvoston kokouksessa 19. marraskuuta Brysselissä.

Kokouksen aiheita ovat EU:n vesidiplomatia ja vesialan yhteistyö ulkosuhteissa, erityisesti Keski-Aasian maihin liittyen. Ministerit keskustelevat myös Yhdysvaltain kehitysyhteistyöstä vastaavan viraston USAID:n pääjohtaja Samantha Powerin kanssa EU:n ja Yhdysvaltojen suhteesta kehitysyhteistyössä.

Vesidiplomatialla edistetään rauhaa, vakautta ja turvallisuutta sekä ehkäistään rajavesiin liittyviä kiistoja maiden välillä. Vesi on EU:n ulkosuhteissa erittäin ajankohtainen asia YK:n vesikonferenssin lähestyessä vuonna 2023.

”EU:n tulee rakentaa vastuullista ja oikeudenmukaista vesiturvallisuutta. Suomella on tässä paljon tarjottavaa. Tehokkaalla rajavesiyhteistyöllä ja -sopimuksilla voidaan parantaa ihmisten vedensaantia ja vähentää jännitteitä maiden välillä”, sanoo kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

EU:n kehitysministerit keskustelevat myös USAID:n pääjohtaja Samantha Powerin kanssa EU–Yhdysvallat-suhteesta kehitysyhteistyössä. Yhteistyön vahvistaminen Yhdysvaltain hallinnon kanssa on tärkeää demokratian toteutumiseen liittyviin kysymyksiin ja ilmastonmuutoksen aiheuttamiin haasteisiin vastaamiseksi.

”EU ja Yhdysvallat ovat luonnollisia yhteistyökumppaneita erityisesti ilmastokysymyksissä ja digitaalisten ratkaisujen edistämisessä. Suomi painottaa yhteistyössä Yhdysvaltojen kanssa myös sukupuolten tasa-arvoa sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja -oikeuksia”, ministeri Skinnari toteaa.

Lisätietoja:

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin diplomaattiavustaja Mikko Autti, puh. +358 50 466 2833 Kehityspoliittisen osaston apulaisosastopäällikkö Titta Maja, puh. +358 50 358 7247. Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.